Ami nélkül nem ajánlott teherbe esni

Vágólapra másolva!
Egy új vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a bőséges folsavbevitel a fogantatás körüli időszakban és a terhesség korai szakaszában csökkenti annak a kockázatát, hogy a születendő gyermek autista lesz.
Vágólapra másolva!

A UC Davis Mind Intézet kutatói korábbi vizsgálataikban figyeltek fel a terhesség kezdetétől szedett terhesvitaminok és az autizmus csökkent kockázata közti összefüggésre. A jelenlegi vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a védő hatásért a vitaminkészítmények folsavtartalma felelős. Az American Journal of Clinical Nutrition júliusi számában megjelenő eredmények arra utalnak, hogy azoknak a nőknek is érdemes folsavat - a B9-vitamin szintetikus formáját - szedni, akik még csak szeretnének teherbe esni.

A folsavkiegészítést - naponta minimum 600 mikrogramm folsav bevitelét - a terhesség előtt és a terhesség korai szakaszában évtizedek óta ajánlják, mivel több vizsgálatban is kimutatták, hogy ezzel megelőzhető a velőcsőzáródási rendellenességek, illetve az embrionális agy és gerincvelő fejlődését érintő problémák akár 70 százaléka. A korai anyai folsavkiegészítésről a közelmúltban kimutatták, hogy a születendő gyerek későbbi szociális, figyelmi és viselkedési jellemzőire is kedvező hatása van.

A kevesebb folsav az autizmus mellett a fejlődésre is kihatott

A UC Davis kutatói 835 észak-kaliforniai anyáról gyűjtöttek adatokat, akiknek 2-5 éves korú, autista, vagy fejlődési lemaradással rendelkező, illetve normálisan fejlődő gyereke volt. Az átlagos folsavbevitelt annak alapján becsülték meg, mennyit és milyen gyakran ettek az anyák folsavtartalmú táplálékkiegészítőkből, például terhesvitaminból és multivitaminból, valamint folsavval dúsított ételekből, például reggeli gabonapelyhekből vagy müzliszeletekből a terhesség alatt, illetve a fogantatást megelőzői három hónapban.

Az elemzés során azt találták, hogy a normálisan fejlődő gyerekek anyja az átlagnál nagyobb mennyiségű folsavat fogyasztott (átlagosan napi 779 mikrogrammot), és nagyobb eséllyel fogyasztott az ajánlásoknak megfelelő mennyiségű folsavat a terhesség első hónapjában, mint az autizmus spektrumbetegséggel diagnosztizált gyerekek anyja (ez a csoport átlagosan napi 655 mikrogramm folsavat fogyasztott). A normálisan fejlődő gyerekek anyjához képest kevesebb folsavat fogyasztott a fejlődésben lemaradt gyerekek anyja is, a fogantatást megelőző három hónapban.

A autizmus spektrumbetegség diagnózisának kockázatát az is növelte, ha az anya vagy a gyereke egy bizonyos génváltozatot (MTHFR 677 C>T) hordozott, amely a folsav-anyagcsere csökkent hatékonyságához vezet.

Minden 8. gyerek autizmus spektrumzavarral küzd

Az autizmus egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amelyre abnormális szociális interakciók, kommunikációs zavarok és repetitív viselkedés jellemző, valamint sok esetben csökkent intellektuális képességek. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának becslése szerint ma minden nyolcadik gyereknél állapítható meg az autizmus spektrumzavar.

A folsav feltételezhetően azáltal fejt ki védő hatást az embrionális agyfejlődésre, hogy metilcsoportokat biztosít az úgynevezett DNS-metilációs reakciókhoz, amelyek megváltoztathatják a genetikai informáició leolvasását. A bőséges metilcsoport-utánpótlás különösen fontos a fogantatás utáni első időszakban, amikor az alapvető DNS-metilációs mintázat kialakul.

***


A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.