Megszégyenítik a lánymagzatot elvetető nőket egy indiai városban

Vágólapra másolva!
Az indiai Nawanshahr városában drasztikus megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy ne torzuljon tovább a nemek aránya.
Vágólapra másolva!

Indiában a hagyományok szinte kötelezik a nőket arra, hogy fiúgyermeket, "trónörököst" szüljenek. Ez az ősi kényszer mára oda vezetett, hogy az ország egyes tartományaiban teljesen eltorzult a nemek aránya.

Az India északi részén fekvő Punjab tartomány egyik városa, Nawanshahr a 2000-es évek elejéig különös példája volt a nemek közti arány eltorzulásának: 2004-ben minden 1000 fiúszületésre mindössze 795 lány jutott. Az elmúlt nyolc évben azonban egy újfajta stratégiának köszönhetően kezd helyreállni az egyensúly, és tavaly a nemek aránya már megközelítette a természetes rátát (1000 fiúszületésre 952 lány).

A siker kulcsát részben a terhességek korábbinál szigorúbb ellenőrzésében kell keresni, amely egy, a szemléletváltást elősegítő figyelemfelkeltő kampánnyal társult. A szigorú ellenőrzés első lépéseként hadjáratot indítottak az ultrahangos készülékek ellen, amelyek lehetővé teszik a születendő gyermek nemének meghatározását (ez egyébként illegálisnak minősül Indiában). Az intézkedés következtében két év alatt az ultrahangos vizsgálat elvégzésére képes helyek kétharmadát felszámolták a városban.

A hatóság emellett folyamatosan nyomon követi a terhességeket: számítógépes adatbázist vezetnek, személyesen felkeresik a friss terhes kismamákat, majd a szülés várható időpontja előtt is ellenőrzik őket. Ha valaki elzárkózik a megkeresések elől, vagy vetélésre hivatkozik, a hatóságok utánajárnak, hogy nem a gyermek neme miatti abortuszról volt-e szó.

Nyilvános megszégyenítés

A kezdeményezés vezetője azt is elmondta, hogy amennyiben kiderül, hogy a terhességet szándékosan szakíttatták meg azért, mert lánygyermek született volna, úgy a szülőket nyilvános megszégyenítik: egész napos gyászszertartást rendeznek a házuk előtt az utcán a magzatért. Ezzel próbálnak nyomást gyakorolni az emberekre, hogy ne akarják elvetetni a lánygyermekeket.

Emellett figyelemfelkeltő megmozdulásokat is szerveznek, amelyek során énekléssel és zenével "népszerűsítik" a lánymagzatokat: a dalok szövegei mind arról szólnak, hogy a lányoknak ugyanannyi joguk van élni, mint a fiúknak, és hatalmas bűn elvetetni a lánygyermekeket.

Sokak szerint az alkalmazott módszerek egyáltalán nem etikusak, ráadásul sértik a személyiségi jogokat, a stratégia azonban úgy tűnik, működik: a városban ma közel ugyanannyi lány születik, mint fiú. Az eddigi tapasztalatok szerint csak szervezett, kormányzati szintű beavatkozással lehet megváltoztatni az emberekben évszázadok óta gyökerező beidegződéseket - olvasható a MedicalXpress cikkében.