A gyerekkel alvó apának alacsonyabb a tesztoszteronszintje

2012.09.06. 12:39

Az apa és gyermeke közelsége alvás közben az apai tesztoszteronszint nagyobb csökkenésével jár együtt, ami hatással lehet az apa szülői viselkedésére is - tették közzé amerikai kutatók.

Az apák tesztoszteronszintje számos fajban összefügg a gyermekgondozásban való részvétellel és az utóddal való viselkedéssel. A hatás kölcsönös: egyrészt minél magasabb a hormon szintje, annál kisebb szerepe van az apának az utódgondozásban, másrészt az apává válás általában - embernél is - csökkenti a tesztoszteronszintet.

A Notre Dame-i Egyetem Lee Gettler vezette kutatócsoportja 362, 25-26 éves Fülöp-szigeteki apát vont be a vizsgálatba, akiket kikérdeztek az alvás közbeni "szobabeosztásról". Az apák nagy része ugyanazon a fekvőfelületen, mások csak ugyanabban a helyiségben, de más fekhelyen, míg a harmadik csoport másik helyiségben aludt, mint a gyermekük.

A kutatók azt találták, hogy bár a tesztoszteronszint a legtöbb vizsgált férfiban csökkent, amikor apává váltak, a gyerekük közvetlen közelében alvó apáknál a csökkenés nagyobb mértékű volt, mint a másik két csoportban. A kutatók szerint érdemes lenne a továbbiakban megvizsgálni, hogy megfigyelt hormonális különbség hatással van-e az apák hatékonyságára a gyermeknevelés terén, illetve a gyerek fejlődésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK