Az antioxidánsokban gazdag ételek, például a brokkoli vagy a paradicsom fogyasztása javíthatja a középkorú és idősebb férfiak spermiumának minőségét - állapították meg amerikai kutatók.

A Fertility and Sterility című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a 45 évesnél idősebb férfiak hímivarsejtjeiben kevesebb DNS-törés volt megfigyelhető azoknál, akik a csoporton belül a legtöbb C és E vitamint, folsavat és cinket vették magukhoz étrendjükben.

A DNS-szál töréseinek száma jó mércéje a spermium genetikai minőségének, amelyről ismert, hogy romlik a férfiak életkorának emelkedésével. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy eredményeik nem ok-okozati összefüggést igazolnak az antioxidánsok fogyasztása és a hímivarsejtek minősége között, hanem meglévő kapcsolatot.

"Azok az emberek, akik helyesen étkeznek, vélhetően egy csomó más egészséges dolgot is tesznek" - mutatott rá Andrew Wyrobek vezető kutató, a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa. Hozzátette ugyanakkor, hogy az étrend egyéb összetevőinél nem igazoltak ilyen jellegű kapcsolatot, azt csak az antioxidánsok esetében találták érvényesnek.

A hímivarsejtek DNS-töredezettségét nyolcvan egészséges önkéntesnél vizsgálták, akik életkora 22 és 80 év között volt. Mindannyian részletes kérdőívet is kitöltöttek étrendjükről.

Miből mennyit érdemes szedni?

A 45 év feletti férfiak csoportjában 20 százalékkal kevesebb DNS-károsodást találtak azoknál, akik étrendjében a legtöbb C vitamin szerepelt. A C vitamin napi ajánlott mennyisége 90 milligramm, akik a legtöbbet fogyasztották belőle, azok naponta átlagosan 700 milligrammot vittek be szervezetükbe. Ebből a vitaminból még napi 2000 milligramm bevitele is biztonságosnak tekinthető.

Hasonló volt a helyzet más antioxidánsok, így az E vitamin, a folsav és a cink esetében is, bár hatásuk a hímivarsejtek minőségére enyhébb volt. Érdekes módon a 45 évnél fiatalabb férfiaknál nem találtak összefüggést az antioxidánsok elfogyasztott mennyisége és hímivarsejtjeik minősége között. A kutatók szerint ebben az életkorban még viszonylag kevés oxidatív stressz érte a spermiumokat, ezért kevés "javítani való" akad.

Az E vitamin napi ajánlott mennyisége például 15 és 1000 milligramm között van, míg a cinkből naponta legalább 11, de legfeljebb 40 milligrammot javasolt magunkhoz venni. A folsav ajánlott adagja naponta 400-1000 milligramm. Az optimális felszívódáshoz valamennyi összetevőt ételeinkkel és italainkkal érdemes elfogyasztani, nem külön szedett kiegészítők formájában.