Mi lesz a mellekkel a szoptatás után?

Vágólapra másolva!
A szoptatás előnyeit hosszan lehet sorolni - ideális összetételű táplálékhoz juttatja a babát, segíti az anya és a baba közti erős kötődés kialakulását, és csökkenti a későbbi mellrák kialakulását az anyában. A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a szoptatás után viszonylag gyakran fellépnek a mellet érintő problémák, a felemás mellmérettől a mell alakjának megváltozásáig.
Vágólapra másolva!

A pubertástól kezdve a mell szöveteire - amelyek egészen a hónaljig terjednek - folyamatosan hatnak az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjének változásai: a menstruációs ciklus során megfigyelhető ingadozáson kívül ezeknek a hormonoknak jelentősen változik a szintje a terhesség, a szoptatás és a menopauza alatt is. Részben ennek köszönhető, hogy a nők élete során - különösen a terhesség és a szoptatás alatt - a mell mérete és alakja drámaian megváltozhat.

A mell formája nem csak a szoptatástól függ

A mell méretét az határozza meg, hogy mennyi zsírszövetet tartalmaz. A tejtermelés hatására tömöttebb szövet keletkezik, a szoptatás után pedig a zsírszövet és a kötőszövet aránya eltolódhat. Lehet, hogy a mell szoptatás előtti mérete vagy alakja már nem tér vissza - van, akinek nagyobb lesz a melle, mint korábban, míg másoké összemegy. De az, hogy valakinek lógó vagy teltebb melle van, legalább annyira függ öröklött tényezőktől, a terhesség alatti hízástól és súlygyarapodástól, mint a szoptatástól.

A mell tejtermelő struktúrái elvileg a terhesség előtti méretükre zsugorodnak, amikor már nincs rájuk szükség. Ám a szoptatás során a tej áramlása valamelyest megnyújthatja a bőrt és a többi szövetet, és emiatt a mell megereszkedhet, üresnek, kilapultnak tűnhet. Egy 2007-es vizsgálatban azonban kimutatták, hogy a lógó mell kialakulásában nem a szoptatás a legfőbb bűnös: fontosabb tényező a testtömeg-index, a terhességek száma, a terhesség előtti mellméret, az életkor és a korábbi dohányzás.

Felemás mellek

Sok nőnek már a terhesség előtt is felemás mellei vannak, és az is előfordul, hogy az egyik mell visszanyeri a terhesség előtti méretét a szoptatás után, míg a másik nagyobb marad, lejjebb ereszkedik, vagy laposabb lesz, mint a másik. Vannak nők, akiknek akár egy egész kosárméretnyi különbség lesz a két melle között a szoptatás után.

Ennek egyik oka, hogy a mellek a szoptatás során részben egymástól függetlenül működnek, ezért a változások nem feltétlenül egyformán érintik őket. A szoptatás alatt, tejcsatorna-elzáródás miatt kialakuló mellgyulladás például, amely viszonylag gyakori jelenség, nyomot hagyhat az érintett mell formáján.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fontos a rendszeres vizsgálat

A legtöbb szoptatás utáni mellprobléma pusztán szépséghiba. A súlyos problémák, elsősorban a mellrák megelőzése érdekében ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a mell rendszeres vizsgálatát. Havonta egyszer érdemes tapintásos önvizsgálatot végezni, akkor is, ha valaki szoptat, illetve különösen fontos a szoptatás abbahagyása utáni hónapokban. Bármilyen csomó, korábban nem tapasztalt bemélyedés vagy redő észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

Orvosi kivizsgálásra van szükség akkor is, ha szoptató nőnél vörös, fájó, forró duzzanat keletkezik a mellben (ezt okozhatja elzáródott tejcsatorna), nem szoptató nőnél váladék vagy vér ürül a mellbimbón keresztül, szokatlan kiütések jelentkeznek a mellen vagy a korábban normális helyzetű mellbimbó befelé fordul. Évente egyszer pedig akkor is érdemes mellvizsgálatra jelentkezni az orvosnál, ha semmilyen gyanús jelet nem tapasztalunk.

A mell megröntgenezésével, vagyis mammográfiával olyan csomók is kimutathatók, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy tapintással ki lehessen mutatni őket - és köztudott, hogy a daganat korai kimutatása a mellrák esetében is jelentősen javítja a gyógyulás esélyét. Szükség esetén a szoptatás ideje alatt is lehet mammográfiás vizsgálatot végezni, ez nem befolyásolja a tej minőségét, illetve a baba egészségét.

Műtéti korrekció

Ha a mell mérete vagy alakja radikálisan megváltozik a szoptatás után, felmerülhet a plasztikai műtét. A mellfelvarrás (mastopexia) csökkentheti a mell lógását és magasabbra helyezheti a mellbimbót és a bimbóudvart. Ám mielőtt valaki belefogna egy ilyen műtétbe, alapos kivizsgálásra van szükség egy képzett plasztikai sebész által, beleértve a mellet érintő esetleges korábbi betegségek alapos felmérését.

***



A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.