Az anyai C-vitamin-hiány nyomot hagy a magzat agyán

2012.11.19. 10:59

A terhesség alatti C-vitamin-hiány károsan hat a magzati agy fejlődésére, és az okozott kárt nem lehet helyrehozni a születés után adott C-vitamin-pótlással - derült ki egy dán kutatásból.

Felmérések szerint a fejlett világ felnőtt lakosságának meglepően nagy hányada, 10-20 százaléka fogyaszt túl kevés C-vitamint. A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a C-vitamin-hiány különösen veszélyes a terhesség alatt.

Sok más fontos anyag esetében a magzat akár az anya rovására is hozzájut a kellő mennyiséghez, ám a C-vitamin esetében ez a kompenzáló mechanizmus nem hatékony: ha az anya C-vitamin-hiányos, jó eséllyel a magzat sem kap eleget.

A Koppenhágai Egyetem kutatói vemhes tengerimalacok és kölykeik vizsgálata alapján azt állítják, hogy még a kismértékű anyai C-vitamin-hiány is 10-15 százalékkal csökkenti a magzati hippocampus - a  memória fontos központja - térfogatát. Azért a tengerimalacokat választották modellállatnak, mert ezek az állatok az emberhez hasonlóan nem képesek előállítani a C-vitamint.

Az állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a károsodás már a terhesség első harmadában bekövetkezik, és az agyfejlődési lemaradás nem hozható be a születés után az utódnak adagolt C-vitaminnal. Ezért minden várandós anyának javasolják a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet, illetve a terhesség alatt szedhető multivitaminok szedését.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a C-vitamin-hiány elsősorban a szegény és alultáplált embereket érinti (különösen, ha dohányznak is), és ennek következményei tovább rontják amúgy is hátránnyal induló gyerekeik esélyeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK