Megfigyelték, hogyan ásítoznak a magzatok

Vágólapra másolva!
Tizenöt egészséges magzat részletes ultrahangos vizsgálata arra utal, hogy a magzatok is szoktak ásítani. A kutatók szerint az, hogy mikor mennyit ásít egy magzat, újabb mutatója lehet annak, hogy normálisan fejlődik-e.
Vágólapra másolva!

A Durhami és a Lancasteri Egyetemen végzett kutatásban nyolc lány- és hét fiúmagzatról készítettek úgynevezett 4D-s ultrahangfevételeket (valójában 3D-s mozgófelvételeket) a 24. és 36. terhességi hét között.

A magzatokról készült videofelvételeken részletesen elemeztek minden olyan eseményt, amikor kitátották a szájukat.

A PLOS ONE szaklapban közölt cikkben a kutatók arról számolnak be, hogy a szájnyitás időtartama alapján egyértelműen megkülönböztethető, hogy ásításról vagy egyszerű szájnyitásról van szó.

Az általuk felállított kritériumok alapján a vizsgálatban megfigyelt tátogások több mint fele ásítás volt.

A fiúk és a lányok közt nem volt különbség az ásítások gyakoriságában, időbeli különbségeket viszont kimutattak: a magzatok a 28. terhességi hét után egyre ritkábban ásítottak.

Ez arra utal, hogy az ásításnak - bár funkciója és jelentősége magzatkorban egyelőre nem ismert - szerepe lehet a normális magzati fejlődésben, és ezáltal informatív lehet a magzat egészsége szempontjából.

A kutatást vezető pszichológus, Nadja Reissland szerint a méhen belüli ásítás gyakorisága összefügghet a központi idegrendszer érésével a terhesség korai szakaszában, ám ennek felderítéséhez további kutatásokra van szükség.