Használat után felszívódik a női óvszer

Fogamzásgátlás, gumióvszer, condom
Vágólapra másolva!
A nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen is véd az új, nőknek gyártott óvszer. Használat után felszívódik, így juttatja a szervezetbe a fogamzásgátláshoz és a nemi betegségek elleni védelemhez szükséges vegyületeket.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten nőknek gyártott óvszer már régóta létezik, a Washington Egyetem szakembereinek találmánya azonban új távlatokba helyezheti a fogamzásgátlást: a női óvszerek legújabb generációját úgy tervezték, hogy az akár percekkel a használat után feloldódjon a hüvelyben. A felszívódó női óvszer igazi különlegessége az anyagában rejlik: úgynevezett elektroszövéses eljárás segítségével szövetszerű mikroszálakból álló, rendkívül vékony, ám sűrű hálót állítanak elő, amelyet különféle szerekkel, többek között nemi betegségek megelőzésére szolgáló gyógyszerekkel itatnak át. Az óvszert használat után nem kell eltávolítani, mert az bizonyos idő után feloldódik a hüvelyben, így juttatva a női szervezetbe a hormonális fogamzásgátlót és a nemi úton terjedő betegségek elleni szereket.

Az új női óvszer egyszerre gátolja a hímivarsejtek petesejthez jutását, és véd a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen, sőt akár a HIV-vírus ellen is védelmet nyújthat, amennyiben átitatják a megelőzését szolgáló vegyülettel - olvasható a szakmai beszámolóban.

A mikroszálak felszívódási idejétől függően létezik azonnali védelmet nyújtó verzió (ilyenkor az óvszer már néhány perccel az aktus után "elolvad"), és olyan változat is, amelynek felszívódási ideje több napig tart: így a hormonok fokozatosan jutnak a szervezetbe, és a betegség elleni védelem mellett az óvszer a fogamzásgátló tabletták szerepét is betölti.

A hagyományos női óvszer egy mindkét végén rugalmas gyűrűvel ellátott, egyik oldalon zárt, hengeres védekezési eszköz, amelyet az aktus előtt - úgy, mint egy tampont - a hüvelybe kell helyezni. Az óvszer másik, nyitott végén lévő gyűrű a szeméremtestre simul, megakadályozva az óvszer elmozdulását, esetleges hüvelybe csúszását. A "hagyományos" női óvszereket használat után a hüvelyből el kell távolítani, az új óvszer e téren is nagy előrelépést jelent.

Forrás: University of Washington
Forrás: University of Washington

Gyógyszervegyületekkel átitatott mikroszálak (mikroszkopikus felvétel az óvszer anyagáról)