Baktériumok százai találhatók az anyatejben

Vágólapra másolva!
Több mint hétszáz különböző baktériumot tartalmaz az anyatej, lényegesen többet, mint azt eddig feltételezték.
Vágólapra másolva!

Spanyol kutatók vizsgálataik eredményét az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban mutatták be. A szakértők szerint az új ismeretek a bébiételek előállítóit segíthetik abban, hogy még jobb termékeket készítsenek.

A tudósok megvizsgálták a kolosztrumot, vagyis az előtejet, amelyet az anyák a szülés után közvetlenül termelnek és az anyatejet a szülést követő egy-hat hónapban.

"Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát" - írják a tanulmány szerzői. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek.

A spanyol agrokémiai és élelmiszertechnológiai intézet kutatócsoportja szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Egyelőre azt sem sikerült megállapítani, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában.

Kevesebb baktériumfaj van az elhízott nők anyatejében

A spanyol szakértők munkájuk során DNS-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét.

Kutatásukból az is kiderült, hogy a túlsúlyos anyák illetve a terhesség alatt nagy mértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok.

A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetszéssel szülő nőknél a vaginálisan szülő anyákéhoz hasonló az anyatej összetétele.