Pihentetik a franciák a nálunk is kapható fogamzásgátlót

Vágólapra másolva!
Felfüggesztik Franciaországban a Diane 35 nevű tabletta és másolatainak forgalmazását. A gyógyszer szedéséhez négy haláleset köthető az utóbbi 25 évben - jelentette be szerdán a francia gyógyszerészeti felügyelet.
Vágólapra másolva!

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták Franciaországban is, pedig a készítmény forgalmazási engedélye kizárólag bőrkezelésre vonatkozik.

A francia hatóságok adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként. Az elmúlt 25 évben négy, mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető a Diane 35 tablettáhozFranciaországban. A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában. A mélyvénás trombózis lehet jóindulatú is, sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát vagy agyvérzést is okozhat.

A Diane 35 pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítmény, amely megakadályozza a peteérést. Több vizsgálat azt mutatja, hogy fogamzásgátlóként való használata nagyon elterjedt" - mondta még január 11-én Dominique Maraninchi, a francia gyógyszerészeti felügyelet vezetője.

A kérdés akkor azért merült fel, mert a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül botrány robbant ki a múlt év végén Franciaországban. Azok gyártóját, szintén a német Bayer konszernt egy francia nő azzal vádolta meg, hogy egy újfajta fogamzásgátló, a Méliane által okozott trombózis következtében kapott agyvérzést. Azóta összesen 14-en tettek feljelentést a Bayer és a francia hatóságok ellen. A gyógyszerfelügyelet már akkor jelezte: "nem normális" dolog, hogy a Diane 35 bőrgyógyászati készítményt sokan fogamzásgátlásra használják.

A felfüggesztés három hónap múlva lép életbe. A döntés azt jelenti, hogy nem tiltják be a készítményt, hanem meghatározatlan időre felfüggesztik a szert. A felügyelet azt ajánlja a szert fogamzásgátlóként szedő pácienseknek, hogy ne hagyják azonnal abba a Diane 35 szedését, hanem forduljanak kezelőorvosukhoz tanácsért.

A Diane 35 itthon is elterjedt mind a pattanások kezelésében, mind fogamzásgátlóként.