Matchboxszal törte el anyja állkapcsát

2013.05.24. 10:59

Járni alig tudó gyermek miatt is szenvedhet súlyos sérüléseket a szülő. Egy amerikai felmérés szerint a leggyakoribb sérülések, amelyekkel a szülők a sürgősségi osztályon kötnek ki: az agyrázkódás, a fogcsorbulás, a szaruhártya sérülés, az orrtörés, a szájsérülés és a fülcimpaszakadás.

A kisgyerek veszélyt jelenthet a szülő számára - erősíti meg egy amerikai felmérés, amelyben sürgősségi ellátásban dolgozókat kérdeztek meg olyan balesetekről, amelyeket a szülők, gondozók csecsemőktől, kisgyerekektől szenvedtek el. A legextrémebb esetek közé tartozik például az a kétéves, aki kezében egy matchboxszal utánozta a Kung Fu Pandát. A nagy hadonászást anyja állkapcsa bánta, amelyen hajszálrepedés keletkezett.

Kis szörnyetegek

A balesetek legfőbb oka, hogy a gyerek impulzív, kiszámíthatatlan, és gyakran gyorsabb és erősebb, mint ahogy a szülő számít rá, valamint nincsen tisztában a cselekedetei következményével sem. Növeli a balesetek kockázatát az is, hogy a kisgyerekes szülők jellemzően nem kipihentek. Egy kipihent felnőtt ugyanis éberebb, jobbak a reflexei, hatékonyabban el tudja hárítani a balesetveszélyes mozdulatokat.

Baleset bekövetkezhet  játék, fürdetés és etetés közben is, de még az ágy sem veszélytelen terep. Ráadásul nemcsak az örökmozgó kisgyerekek veszélyesek, a csecsemők is okozhatnak komoly sérüléseket a szülőknek. Onnantól kezdve ugyanis, hogy a baba már tartja a fejét, ám testtudata még nincs, bármikor váratlanul lefejelheti a szülőt, ami szerencsétlen esetben orr- vagy arccsont-sérüléssel járhat.

Forrás: AFP

 

Olthatatlan vágy a szemüveg és a fülbevaló iránt

Gyakran vezet balesethez a csecsemők szemüvegek iránti olthatatlan vágya. Az amerikai sürgősségi osztályokon dolgozók gyakran találkoznak csecsemő okozta szemsérülésekkel: elsősorban szaruhártya-sérüléssel, illetve szembevérzéssel.

A csecsemők jellemzően a fülbevalók iránt is meg vannak veszve. Érdeklődésük fülcimpaszakadáshoz vagy egyéb fülsérüléshez vezethet.

Tulajdonképpen bármilyen ruhadarab vagy kiegészítő veszélyes lehet, ha laza, és a gyermek könnyen bele tud kapni. Ilyen egy nyaklánc, a hosszú haj, vagy egy karika fülbevaló. Ezért a szülő, ha jót akar magának, amíg a kicsi mellett van, összeköti a haját, valamint megszabadul ékszereitől. Ugyancsak kellemetlen sérüléseket okozhatnak a kicsik körmei.

A szülő választhatja azt, hogy elnyomja a fájdalmát, ám nagyobb gyereknél már érdemesebb inkább kimutatnia. A gyermek másfél-két éves kora között kezdi el először megérezni, hogy a tetteinek vannak következményei, ilyenkor már mindenképpen érdemes vele elbeszélgetni a veszélyes mozdulatokról, sérülést okozó cselekedetekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK