Mi értelme az orális szexnek?

Vágólapra másolva!
Van-e evolúciós szempontból létjogosultsága az orális szexnek, vagy szerepe pusztán az örömszerzés fokozására korlátozódik? Amerikai kutatók utánajártak.
Vágólapra másolva!

Sokszor bele sem gondolkodunk, ám gyakran a magától értetődő viselkedésmintáink és szokásaink mögött is igen mélyen kódolt, évmilliók alatt kialakult evolúciós folyamatok állnak, amelyek adott esetben a faj fennmaradásának elősegítését célozzák.

A szexuális viselkedés, a nemi vágy és a fantáziák szabályozásáért és irányításáért az agy, ezen belül is főként a hipotalamuszban lévő idegi képletek felelősek, ám egy konkrét viselkedésmintáról addig nem lehet tudni, hogy evolúciós gyökerekkel rendelkezik-e, amíg különféle hipotéziseket meg nem vizsgálunk - írják az amerikai Oaklandi Egyetem kutatói vitaindítónak is beillő bejegyzésükben a Discover magazin blogjában. A kutatók most azt vizsgálták, hogy vajon a faj fennmaradásának szempontjából van-e értelme az orális szexnek, különösen a nők orális kielégítésének.

Élvezetnövelés vagy spermamegtartó stratégia?

Egy korábbi elmélet szerint a nők orális izgatásának és kielégítésének van pozitív evolúciós hozadéka: elősegíti, hogy az aktus során a spermiumok a méhbe jussanak, és ott is maradjanak. Az Oaklandi Egyetem kutatói vizsgálatukban ennek az elméletnek az igazságtartalmát vizsgálták közel 250 heteroszexuális, zömében párkapcsolatban élő férfi bevonásával.

A szakemberek két dolgot feltételeztek: elsőként azt, hogy a kevésbé versenyképes ("rosszabb" minőségű) spermával rendelkező férfiak nagyobb valószínűséggel juttatják el partnerüket az orgazmusig orális szex során. A második arra vonatkozott, hogy a kunnilinguszt hüvelybe hatolás, majd ejakuláció követi, ráadásul abban a rövid időszakban, amikor a nő orgazmusának spermamegtartó szerepe még tart.

Az eredmények az első feltételezést ugyan igazolták, ám a másodikat nem: a gyengébb spermát ejakuláló férfiak valóban nagy eséllyel orgazmusig kényeztetik partnerüket, ám az ejakuláció nem az alatt az idő alatt következik be, amikor a női orgazmusnak spermamegtartó szerepe lehetne.

Mi az evolúciós szerepe a nő orgazmusának?

Úgy tűnik tehát, hogy az orális szex kialakulásának hátterében nem a kunnilingusz spermamegtartó szerepe áll, így a nők orális kielégítésének evolúciós magyarázatát inkább a női orgazmus általános funkciójában érdemes keresni - mondták el a kutatók.

A női kielégülés szerepét illetően többféle elmélet is létezik: az egyik szerint a párkapcsolati elégedettség és kötődés növelésére szolgál, egy másik teória szerint a jövőbeli szexuális együttléteket (így a faj fennmaradását) ösztönzi, míg egy harmadik elképzelés szerint a legjobb genetikai tulajdonságokkal rendelkező férfiak spermájának "megtartására" szolgál.

Más kutatások azt valószínűsítik, hogy a női orgazmus elősegíti a megtermékenyülést, de van olyan hipotézis is, amely szerint a nők kielégülése a férfiak orgazmusának mindenféle funkcióktól mentes evolúciós mellékterméke.

A szakmai vélekedések leginkább a párkapcsolati kötődés erősítésében, és a jövőbeli szexuális együttlétek ösztönzésében látják a női orgazmus kialakulásának okait. Mindkét elmélet egybevág azokkal az érvelésekkel, hogy a biztos érzelmi háttér és a mindkét fél számára örömteli szexuális együttlét csökkenti a hűtlenség kockázatát, így nagyobb az esélye, hogy a nők az őket kielégítő partnerrel fognak a jövőben is a faj fenntartásán munkálkodni.