A szülési traumák is befolyásolják a baba sírását

Vágólapra másolva!
Saját babája sírását hallva egy rutinos szülő sokszor meg tudja állapítani, hogy éppen mi a baj. Tudományos eszközökkel elemezve azonban a sírásnak számos olyan tulajdonsága lehet, amelyet az emberi fül nem képes érzékelni, de fontos információkat hordozhat a baba egészségéről.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Brown Egyetem és a Rhode Island-i Női- és Gyermekkórház kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely képes a csecsemősírás finom analízisére. A kutatók azt remélik, hogy az új eszköz - amelyről a Journal of Speech, Language and Hearing Research szaklapban rövidesen megjelenő cikkben számolnak be részlenetesen - segíteni fog a neurológiai vagy fejlődési zavarok kiszűrésében.

A kutatók szerint számos olyan állapot ismert, amely befolyásolhatja a sírás jellemzőit, például a szülés során elszenvedett trauma, a terhességi vagy szülési komplikációk miatti agysérülés vagy a koraszülöttség.

Az elemző program 12,5 milliszekundumos szakaszokra bontja a sírást, és összesen 80 különböző paramétert mér, beleértve a sírás “dallamát”, hangerejét és a sírást tagoló szüneteket.

Sírást befolyásoló betegségek

Az egyik legismertebb kór, amely a csecsemősírás jellegzetes - laikus füllel is felismerhető - megváltozásával jár, a Cri du chat szindróma (macskanyávogásos betegség). Ez a betegség az 5-ös kromoszóma rövid karjának hiánya miatt alakul ki, és a vázrendszer eltérései - a koponya kis mérete, fejletlen állcsont, egymástól távoli szemek - mellett újszülött korban a macskanyávogásra emlékeztető, magas hangú sírás jellemzi.

Kevésbé feltűnő, de mérhető eltéréseket mutat például az alultáplált vagy a magzati korban drogokkal találkozó babák sírása. Ezeket korábban a sírás “lekottázásával” vagyis a hangmagasság-változások spektrogrammá alakításával vizsgálták. Az új, automatizált elemzés azonban ennél sokkal gyorsabb és részletesebb. A kutatók szeretnék az eszközt minél szélesebb körben terjeszteni, ami reményeik szerint új utat nyithat a fejlődési rendellenességek korai vizsgálatában.