Két normális emberi terhesség időtartama közt akár 5 hét különbség is lehet - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

Az orvosok hagyományosan 280 napra becsülik a terhesség időtartamát, amelyet a terhességet megelőző utolsó menstruácó első napjától számítanak. A szülés várható időpontjának megállapításához ma már az ultrahang-vizsgálatok eredményét is figyelembe veszik, ám a szülő nőknek így is csupán négy százaléka szül a megjósolt 280. napon, és harminc százalékuknál a szülés több mint 10 nappal korábban vagy később indul be a kiírt időpontnál. A heteken át készenlétben álló és az izgatott rokonok napi telefonhívásaitól elnyűtt anyák sokért nem adnák, ha megbízhatóbb lenne a kiírt időpont.

Öt hét ide vagy oda

Amerikai kutatók az eddigi legpontosabb méréseket végezték természetes úton fogant terhességek hosszára vonatkozóan, az ovuláció és a beágyazódás időpontjának ismeretében.

A Human Reproduction című szaklapban közölt vizsgálatban összesen 125 terhesség adatait elemezve azt találták, hogy az ovulációtól a szülésig átlagosan 268 nap, vagyis 38 hét és két nap telik el. A normális, nem koraszüléssel végződő terhességek hossza azonban akár 37 nappal eltérhetett egymástól. (Definíció szerint a 36. hét után az újszülött már nem koraszülött.)

Ez a nagy változékonyság meglepte a kutatókat, akik feltételezték, hogy a hagyományos becslés azért annyira pontatlan, mert nem az ovuláció valós időpontján alapul, és nem veszi figyelembe, hogy a menstruációs ciklus hossza egyáltalán nem mindenkinél 28 nap.

A jelenlegi vizsgálatban az ovuláció időpontját a vizeletből kimutatott hormonszint-változások (az ösztrogén-progeszteron arány csökkenése) alapján, az embrió beágyazódásának napját pedig a humán choriogonadotropin (hCG) emelkedése alapján határozták meg.

Forrás: AFP/Marco De Swart

Az idősebb, nehezebb anya tovább terhes

A terhesség hosszának változékonyságán túl a vizsgálatból az is kiderült, hogy azoknál a terhességeknél, amelyek kezdetén hosszabb idő telt el az ovuláció és a beágyazódás között, hosszabb idő telt el a beágyazódás és a szülés között is. Továbbá a progeszteronszint későbbi emelkedése esetén a terhesség átlagosan 12 nappal rövidebb volt, mint a korai progeszteronhullámmal kezdődő terhességek.

A terhesség hosszát más faktorok is befolyásolták: hosszabb terhesség volt jellemző az idősebb, illetve a nagyobb testtömegű anyákra (minden évnyi életkor-különbség, illetve minden 100 grammnyi testtömeg-különbség egy-egy nappal hosszabb terhességgel járt együtt). Egyénre jellemző különbségeket is kimutattak: akinek az első terhessége hosszú volt, általában a többi terhességét is az átlagnál hosszabb idő alatt hordta ki.

A kutatók szerint a legfontosabb tanulság, hogy a terhesség hossza változékonyabb, mint korábban gondolták, és ezt a klinikusoknak figyelembe kell venni például olyankor, amikor a szülés megindításáról döntenek.