Mennyit hízzon a várandós kismama?

terhesség
Pregnant woman on the balance
Vágólapra másolva!
A fejlett nyugati országokban a nők közel fele kisebb-nagyobb súlyfelesleggel vág neki a terhességnek, és a kilenc hónap alatt szinte minden második nő többet hízik, mint amennyi orvosi szempontból elfogadható.
Vágólapra másolva!

Ideje elfelejteni, hogy a leendő anyukának a terhesség alatt kettő helyett kell ennie: bár a kismamák energiaszükséglete ilyenkor valóban nő, de átlagosan mindössze 2-300 kilokalóriáról van szó a terhesség előtti állapothoz képest. Napjainkban sok nő túlsúlyos vagy éppen elhízott, amikor teherbe esik, ezáltal eleve magasabb a terhesség során fellépő komplikációk (pl. terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) kialakulásának kockázata - hívja fel a figyelmet egy közelmúltbeli kutatás.

Mennyit hízhat a sovány és a túlsúlyos kismama?

A legújabb ajánlásokból kiderül, hogy a várandósságot normál testsúllyal kezdő kismamáknál az első trimeszterben összesen egy-másfél kiló, majd ezután hetente kb. 45 dekagramm súlygyarapodás tekinthető ideálisnak, vagyis összesen 11-15 kilogrammnyi súlytöbbletről beszélünk. A sovány nőknél ennél nagyobb (13-18 kg), míg túlsúlyos kismamáknál ennél kisebb (5-10 kg) súlygyarapodás tekinthető megengedettnek a kilenc hónap alatt. Elhízott kismamáknál - szigorú orvosi felügyelet mellett - ennél kisebb mértékű hízás is normális, de fogyókúrázni, egyoldalúan táplálkozni nekik sem javasolt.

Aki ikreket vár, annál 16-20 kilónyi hízás tekinthető ideálisnak, sőt kifejezetten fontos, hogy a kismama a második trimesztertől 3000-3500 kilokalória körüli energiamennyiséget vigyen be naponta, mivel testsúlya ikerterhesség esetén fokozottan kihat a babák súlyára.

300 jól megválasztott kilokalória

Az ajánlás arra is kitér, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a kismamánál miből tevődik össze az a napi 300 többletkalória. Célszerű a napi energiabevitelt 5-6 kisebb étkezésre elosztani, és a halfélék, sovány húsok és zöldségek-gyümölcsök mellett olajos magvakat (pl. diót, mandulát), aszalt gyümölcsöket, joghurtot, sajtot vagy teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket fogyasztani.

Miből tevődik össze a hízás?

Baba súlya: nagyjából 3,5 kg
Méhlepény: 0,9 - 1,3 kg
Magzatburok, magzatvíz: 0,9 - 1,3 kg
Mellszövet: 0,9 - 1,3 kg
Vérmennyiség-növekedés: kb. 1,5 kg
Zsírlerakódás (szüléshez és szoptatáshoz): 2 - 4 kg
Méh súlya: 0,9 – 2 kg
Összesen: 11 – 15 kg