Szabad terhesen futni?

fut terhes futás terhesség
SACRAMENTO, CA - JUNE 26: A pregnant Alysia Montano runs in the opening round of the Women's 800 Meter on day 2 of the USATF Outdoor Championships at Hornet Stadium on June 26, 2014 in Sacramento, California. Andy Lyons/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A futás gyors, olcsó és hatékony módja a testedzésnek, de aki a teherbeesés előtt nem futott rendszeresen, az a gyermekvárás ideje alatt már ne is kezdjen hozzá. Ha azonban a kismama a várandósság előtt is rendszeresen kocogott, akkor edzettségi szintjének megfelelően folytathatja a sportolást. 
Vágólapra másolva!

A futás testileg és lelkileg felfrissít, ráadásul könnyen beilleszthető a kismamák napirendjébe - azonban sok kismama tanácstalan, hogy mennyire biztonságos ez a mozgásforma a babavárás hónapjaiban.

A szakemberek szerint probléma- és szövődménymentes terhességnél nem kell feltétlenül lemondani a futás örömeiről akkor, ha a kismama korábban is rendszeresen futott. Aki azonban korábban nem járt el futni vagy kocogni, az ne a babavárás hónapjai alatt akarja azt elkezdeni. A terhesség szintén nem ideális időpont egy maraton- vagy triatlonversenyhez, úgyhogy ezekkel inkább várjunk addig, míg a baba megszületik.

Még versenysportoló is akad, aki terhesen futja le a 800 métert Forrás: AFP/Andy Lyons

Első trimeszterben fokozott óvatossággal fussunk

Fontos, hogy a terhesség megállapítása után a kismama mindenképpen egyeztessen orvosával arról, hogy a futást továbbra is folytatni szeretné. Amennyiben orvosa engedélyezi a futás folytatását, az alábbiakra érdemes mindenképpen odafigyelni.

A magzat létfontosságú szervei az első három hónapban fejlődnek ki, ezért ügyelni kell arra, hogy a mama szervezete sportolás közben ne hevüljön túl. Futás közben sose hajtsuk túl magunkat, mert a kifulladás a babánktól veszi el az oxigént. Futás előtt, után és közben a kismama fogyasszon sok folyadékot, hogy megelőzze a kiszáradást.

Futás előtt mindig alaposan be kell melegíteni; a láberősítő gyakorlatok, guggolások ideálisak erre. A hasizom terhelésével járó gyakorlatokat, például felülést vagy hasprést azonban nem szabad végezni!

A második trimesztertől kezdődően a has növekedésével a súlypont eltolódik, így könnyebben elcsúszhat vagy eleshet a futó kismama. A maximális biztonság érdekében ilyenkor már csak sík terepen fussunk, vagy válasszunk kijelölt (salakos) futópályát: utóbbi az ízületeket is jobban kíméli, ráadásul vészhelyzet esetén általában könnyebb segítséget találni. A növekvő méh húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt érdemes olyan futóhelyszínt választani, amelynek közelében van vécé.

Az utolsó hónapokban vegyünk vissza a tempóból

A terhesség utolsó hónapjaiban érdemes visszavenni a tempóból, és csökkenteni a napi kilométeradagot. Ilyenkor már a kismama szervezete is többször jelzi, hogy nem esik annyira jól a futás - érdemes tehát a testünkre hallgatni. A szüléshez közeledve futás helyett fokozatosan váltsunk tempós sétára, esetleg jógázzunk, ússzunk vagy járjunk kismamatornára.

Ha futás során hüvelyi vérzést, légzési nehézséget, szédülést, fejfájást, izomgyengeséget, esetleg vádlifájdalmat vagy dagadást tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a futást, és mielőbb konzultájunk orvosunkkal.