Francia és olasz álmok az Euro2000 döntője előtt
Vasárnap este nyolckor Olaszország és Franciaország válogatottjainak tagjai megkezdik a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó meccsét, a döntőt. Rotterdam a színhely, és már megkezdték a kikötőmetropolis átfestését. Kékre, kék-fehér-pirosra - narancs helyett. A De Kuip stadion ötvenezer nézője között pedig bizonyára alig lesz holland. A finálé az persze finálé marad, a csalódott hazaiak nélkül is. A tévék jóvoltából több százmillióan nézik majd este nyolctól a sorsdöntő, avagy sorsfordító kilencven percet.

Szemléletbeli forradalmat emlegetnek az olaszok
Amíg az olasz lapok az égbe emelik a házigazda hollandok elleni elődöntőt emberhátrányban is 0-0-ra kihúzó, majd tizenegyesekkel megnyerő válogatottat, addig az Euro2000 házigazdáinak nemcsak a vereség után tomboló huligánokkal, de a visszavonulását megerősítő Dennis Bergkamp elvesztésével is meg kell küzdenie.

Toldo kivédte a hollandok szemét
A Peruzzi és Buffon távolmaradásával az olaszok első számú kapusává avanzsált Francesco Toldo lett a második elődöntő főhőse: összességében öt tizenegyest hárított (kettőhöz nem kellett hozzáérnie), és a squadra azzurra, miután emberhátrányban is 0-0-ra mentette a meccset, büntetőpárbajjal vette az utolsó akadályt a vasárnapi Eb-döntő előtt.

A portugálok dicstelenül búcsúztak
Rendkívüli izgalmakat hozott az Euro2000 első elődöntője, a francia válogatott egy, a 116. percben értékesített büntetővel harcolta ki a továbbjutást Portugáliával szemben. Az Abel Xavier kezezéséért megítélt 11-est a játékvezető a partjelzőjére hagyatkozva fújta be, ami ellen a portugálok hevesen tiltakoztak. A reklamáló játékosok közül Figót és Nuno Gomest kiállították, a meccs után lemondott Coelho, a portugálok mestere.
Aranygóllal lett Európa-bajnok Franciaország
2000. július 3., hétfő, 0.21

Nem nyújtotta a legjobb teljesítményt és nem játszotta a legszebb focit a világbajnoki címvédő a kontinensbajnokság döntőjében, mégis, a torna folyamán mutatott magabiztos, ellentmondást nem tűrő játékával kiérdemelte, és cserecsatárainak góljaival meg is szerezte a sikert a francia válogatott. Az olaszok szinte felhagytak bunkerfutballjukkal, és eddigi legjobbjukat adták, mégsem sikerült befejezniük a művüket.

Fotó: Reuters

Trézéguet aranygólját ünnepli
A legfontosabb tapasztalat talán az volt a 2000. évi Európa-bajnokság döntőjét látva, hogy a végére valóban a futballé a főszerep. Példaként elég csak felidézni az 1996-os finálét, ahol a szemre sosem szépen játszó németek fantasztikusan játszva verték a minden versenytársnál játékosabb cseheket. Vagy azt, ahogy szintén a Nationalelf ezen a tornán is a legfontosabb mérkőzésén, az angolok elleni ki-ki összecsapáson futballozott a leglátványosabban, a legjobban. Az olaszok úgy jöttek az Európa-bajnokságra, hogy senkinek sem tetszett az összeállításuk, és mindenki számára nyilvánvalóvá tették, hogy ők bizony védekezni fognak, mert ezt tudják játszani. Erre most előrukkoltak egy pezsgő, élettel teli játékkal, ahol két peremember, Totti és Delvecchio lenyűgözően alakított. Velük szemben pedig egy olyan francia válogatott, amelynek egy csapatra való játékosa játszott, játszik vagy fog játszani Olaszországban. Bár a latin foci diadalának tartani az Eb-t ostobaság lenne, hiszen az egyetlen mediterrán arculatot mutató gárda, a portugál is csak az elődöntőig jutott, mégis, a finálét az a két együttes játszotta, amelynek a nagy része Itáliában keresi a kenyerét (az olaszoknak egyáltalán nincs idegenlégiósa).

Dino Zoff, a squadra azzurra az olasz sajtó által egy hónapja még "stupidónak" titulált edzője két meglepetéssel szolgált a kezdő csapatát találgatóknak: Di Livio helyett Pessottót jelölte az eltiltott Zambrotta helyére, valamint nemcsak Del Pierót, de Inzaghit is kihagyta, az eddig csak epizódszerephez jutott Delvecchiónak szorítva helyet Totti mellett. Francia kollégája Roger Lemerre egy váratlan húzásra szánta el magát: mind Djorkaeff, mind Dugarry helyet kapott a kezdőben, kispadra száműzve így az egy gólpasszán kívül nem túl sokat felmutató Anelkát.

Fotó: Reuters

Zidane (jobbra) nem alkotott nagyot, Totti
viszont jobban játszott, mint bármikor ezelőtt
Az igazán meglepő események azonban már a pályán történtek, amikor a tiszta fehérben játszó olaszok cseppet sem defenzíven, sőt inkább agresszíven léptek fel az első perctől kezdve. Rögtön látszott, hogy a sérült Petit nagyon hiányzik a gallok középpályájáról, mert az olaszok könnyen játszották túl ezt a területet. A pálya másik végén azonban az a Thierry Henry játszott, aki jól láthatóan elhatározta, beírja magát a francia futballtörténetbe: kis túlzással egyedül neki több helyzete volt, mint az összes többi pályán lévőnek együttesen. Már a 6. percben megtalálta a kaput, Toldo a lövésnél magabiztosan emelte a kezét, de a labda nemhogy kiment volna, a kapufán úgy csattant a hollandok rémének lába mellett, hogy centiken múlt, hogy nem férkőzött be a kettő között.

Totti hasonlókat határozhatott el, mint Henry, hiszen minden támadásban benne volt, Lizarazu, majd Deschamps is csak hajszállal úszta meg a sárgát a földre viteléért (Frisk bíró igen engedékenynek bizonyult, csak szigorú nézésekkel torolta a legkeményebb belépőket is, ez pedig a sokszor tisztátalanul játszó franciáknak kedvezett), és bár kapura egyszer sem lőtt, csapata leghasznosabb emberének bizonyult.

Az első félidő pörgős, de eredménytelen játékot hozott, Albertini eltűntette Zidane-t, akit sem Djorkaeff, sem Dugarry nem tudott pótolni (csere után kiáltott minden elrontott támadás), de többet volt a franciáknál a labda, bár nem annyival, mint azt előzetesen várni lehetett. Abban azonban nem volt hiba, ahogy az olaszok védekeztek: tanácstalan kékmezesek állták körül a tizenhatos elé húzott falat, Thuram és Lizarazu felfutásai nem jelentettek veszélyt, Henry pedig mindhiába igyekezett helyet keresni Cannavaro mellett (aki egyébként egy sárgát is összeszedett a párharcban).

Fotó: Reuters

55. perc: Desailly a földön,
Delvecchio és Cannavaro már
kezdi az ünneplést
A második félidőt lendületesen kezdték a világbajnokok, ezt egyensúlyozni hamar beállt Alessandro del Piero, akinek viszont a két perccel a pályára lépése után esett gólhoz semmi köze sem volt. Tottitól indult az akció, a labdát a szélen helyezkedő Pessotto kapta, aki jól látta meg a középen igyekvő Delvecchiót, akinek a nagyszerű passzba az ötösön már csak bele kellett tennie a lábát, amelyről a tehetetlen Barthez mellett a kapuba pattant a labda.

Ment a franciák minden terve tán a füstbe, mert így tényleg rohamozni kellett, ami az olaszok ellen a legrosszabb lehetőség. Mintegy negyven percen át az volt a koreográfia, hogy a világbajnok egyre másra próbált támadásokat vezetni, s a kísérletek szünetében egy-egy fehérmezes akció mindig eljutott a kékek tizenhatosáig. Megszaporodtak a faultok, melyeket a svéd bíró szinte egyszer sem büntetett elég keményen (például, mikor Desailly arcul könyökölte Nestát egy francia támadásnál, vagy mikor nyújtott lábbal veszélyeztette Del Piero arcát Barthez), és fura módon az olaszok gyűjtöttek be több sárgát. A helyzet megkívánta, és Lemerre kapitány mind Djorkaeff, mind Dugarry helyére csatárt hozott be (Wiltordot, illetve Trézéguet-t), majd a hajrában a hátvéd Lizarazu helyére támadó középpályást, Pires-t.

Fotó: Reuters

Wiltord a sírból hozta vissza a meccset
Frisk játékvezető újabb sajátos döntése az a négy perc hosszabbítás volt, amely megakadályozta, hogy Olaszország Európa-bajnok legyen. Ahogy az elődöntők, az Euro2000 fináléja sem dőlt el a rendes játékidőben, mert az extra idő legvégén az eddig klasszisát egyszer sem bizonyított Wiltord lőtt egy gólt tulajdonképpen helyzet nélkül, 15 méterről küldve egy laposat Nesta mellett. Toldo hozzáért a labdához, de éppen a hátvéd takarása miatt nem reagálhatott elég gyorsan, a bal alsó sarokba érkezett a játékszer.

Ami pedig ezután következett, egészen elképesztő volt. A franciák a padlóról állva fel (bár minden statisztika szerint ők voltak a meccs irányítói) egy megdöbbentően megtorlatlanul maradt szabálytalanság, majd egy fantasztikus gól után Európa-bajnokok lettek. Mindkettőnek Trézéguet volt a főhőse. Előbb egy fogcsikorgatós helyzet lezárásaként arcon rúgta Toldo kapust - véletlenül vagy sem, a tett mindenképpen lapot érdemelt volna, majd egy villámgyors akció végén parádés gólt rúgott: a balról Pires által belőtt labdát félfordulatból rúgta a rövid felső sarokba (Toldo ekkorra már elvetődött a hosszú, saját szemszögéből bal sarok felé).

Fotó: Reuters

A világbajnok immár Európa koronás fője is
Jellemző, hogy a catenaccio által még nem demoralizált francia cserék fordították meg a meccset - ha egyáltalán belefér még az olaszok által kidolgozott stílus kereteibe ez a tulajdonképpen tetszetős, gólra törő játék. Az olasz taktika nem mondott csődöt, mégis a világbajnok szerezte meg az Európa-bajnoki trófeát, voltaképpen jogosan, hiszen a torna legjobbjait sorra megverte, a hollandoktól pedig csak egy tét nélküli összecsapáson kapott ki, a B csapatával. Ahogyan négy éve, most is aranygól döntött és a franciák lettek az első világbajnokok, akik Eb-t is tudtak nyerni. Újabb négy év múlva az is kiderül, hogy az elődöntőben méltatlan körülmények között búcsúzó portugálok mire lesznek képesek a saját közönségük előtt, illetve az is, hogy azt a tömérdek zseniális játékost, akik most élik fénykorukat, hogyan tudják pótolni a ma még ismeretlen, de ezen a focin felnőve csak nagyszerű játékossá fejlődhető fiatalok.

Franciaország - Olaszország 2-1 (0-0,1-1)
Rotterdam, 50 000 néző, v.: Frisk (svéd)
Franciaország: Barthez - Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu (Pires, 86.) - Dugarry (Wiltord, 57.), Djorkaeff (Trézéguet, 76.), Vieira, Deschamps, Zidane - Henry
Olaszország: Toldo - Cannavaro, Nesta, Iuliano, Maldini - Pessotto, Di Biagio (Ambrosini, 66.), Albertini, Fiore (Del Piero, 53.) - Delvecchio (Montella, 86.), Totti
gól: Wiltord (94.), Trezeguet (103.), illetve Delvecchio (55.)
sárga lap: Thuram (58.), illetve Di Biagio (31.), Cannavaro (42.), Totti (90.)
kapura lövés: 23, illetve 11
labdabirtoklás: 51%, illetve 49%
szöglet: 7, illetve 4
szabálytalanság: 17, illetve 27
les: 5, illetve 7

[mécs]