Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Dánia - ki tudja?
2003. november 24., hétfő, 18:12|Utolsó módosítás: 2004. június 8., kedd, 14:33

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ha nem is igazából a strandról, de a jugoszlávok helyére bepattanva jól megnyerték az 1992-es Eb-t, és most esélytelenek.


Remek szélsők, új gólvágó 1/2. oldal >>

Forrás: EPA
Jon Dahl Tomasson
Ajánlat
A mester: Morten Olsen
A csapat 23-as kerete

A dánok meglehetősen korán megismerkedtek a labdarúgással, hiszen a Dansk Boldspil Union, vagyis a Dán Labdarúgó-szövetség 1889 májusában jött létre, és a FIFA-hoz is meglehetősen hamar, 1904-ben csatlakozott.

Az ország labdarúgása azonban sokáig csak a futottak még kategóriájába tartozott Európában, hiszen a sportágat csak amatőrként űzték a derék dánok. Egészen 1958-ig nem is indultak a világbajnokság selejtezőin, és ezt követően sem volt sok sikerélményben részük - bár az 1964-es Európa-bajnokságon némi meglepetésre a negyedik helyig vitték.

A váltás a hetvenes évek közepén következett be, amikor is egyre több dán focista igazolt külföldre, és 1977-ben legnagyobb sztárjuk, Allan Simonsen az Aranylabdát is megkapta. Válogatottjuk azonban ekkor sem volt különösebben ütőképes, az első világverseny, amire kvalifikálták magukat, az 1984-es Európa-bajnokság volt, ahol a dán dinamit nagyot robbant, hiszen a csapat bronzérmes lett.

A dánok azóta már Európa élvonalába tartoznak, és bár a világbajnokságoknak is rendszeres résztvevői, a kontinensviadalon sikeresebbnek számítanak. Legemlékezetesebb szereplésük természetesen az 1992-es aranyérem, ami ma már legendának számít - még ha nem is teljesen igaz az, hogy a strandról hívták össze őket (hiszen benne volt a pakliban, hogy a jugoszlávokat nem engedik elindulni).

A válogatott az 1994-es világbajnokság óta minden jelentős világversenyen jelen volt, és a mostani Eb-selejtezőket is viszonylag simán abszolválta az egykori világklasszis Morten Olsen által dirigált együttes. Tulajdonképpen már sokkal korábban is bebiztosíthatták volna csoportbeli elsőségüket, ám a bosnyákok elleni váratlan hazai vereség miatt egészen az utolsó körig izgulniuk kellett.

A gárda elsősorban a szélsőjátékon alapuló támadófutballt kedveli, amihez meg is van a kellő "alapanyaga", hiszen olyan szélsőkkel rendelkezik, mint Dennis Rommedahl, Jesper Grönkjaer vagy Martin Jörgensen. Az első számú gólvágónak járó titulust pedig Jon Dahl Tomasson átvette Ebbe Sandtól.


1/2 következő oldal >>

1. Remek szélsők, új gólvágó

2. Út a döntőigKüldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem