Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Öt csatárral sem bírtak gólt lőni a horvátok
2004. június 13., vasárnap, 19:56|Utolsó módosítás: 2004. június 14., hétfő, 12:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Európa-bajnokság B csoportjának nyitó mérkőzésén a közel egy félidőn át emberelőnyben játszó horvát válogatott gól nélküli döntetlent ért el Svájc ellen.


Forrás: EPA
Forrás: EPA
Nagy küzdelem, kis foci
Focizzon a Techbázisban!
Letöltés: foci-Eb, dekázás, egyebek
A meccsek között próbálja ki saját tudását.
Részletek>>>

SMS-játék

Tippeljen a foci-Eb történéseire, és nyerje a Borsodi sört kartonszám!


Nyerjen 100 doboz sört!

Ajánlat
Vegyes érzelmek az Ibériai-félszigeten
Angol szurkolókkal verekedtek a rendőrök
Menetrend, eredmények
Csoportállások
Svájci blog
Játékoskeretek
Jegyzőkönyv, történések percről percre
Képgaléria
A második nap képei


Jegyzőkönyv, online közvetítés

A francia-angol rangadó árnyékában vasárnap délután a B csoport két leggyengébbnek tartott csapata, Svájc és Horvátország feszült egymásnak. A két gárda a nagyhírű angol William Hill fogadóiroda szerint sem tartozik a favoritok közé, ugyanis Jakob Kuhn gárdája végső győzelme esetén - mindössze a letteket előzik meg a helvétek - 125-szörös pénzt fizetnek a szigetországban, míg a horvátok - a bolgárokkal és a görögökkel karöltve - aranyérme 80-szoros nyereményt érne.

A svájciak ráadásul tartalékosan futottak ki a gyepre, ugyanis a támadósorban mindössze a veterán Chapuisat és a nagy tehetségnek tartott Frei volt bevethető állapotban. A kapus Fabrice Borer pedig kartörést szenvedett a szombati edzésen, amikor hárítani próbálta egyik csapattársa lövését, s így a Grasshoppers 32 éves játékosa helyett a Servette-ben futballozó 26 esztendős Sebastien Roth került be a keretbe. Ez persze nem volt olyan nagy gond, mert Borer csak a harmadik számú kapusnak számított, s a horvátok ellen Stiel kapott lehetőséget. A középpályán a Grasshoppersben szereplő Ricardo Cabanas eltiltása miatt nem léphetett pályára, az ő helyén a Hamburg légiósa, Raphael Wicky szerepelt.

A horvátoknak viszont a legjobb kapusuk sérült meg, az izomszakadást szenvedett Stipe Pletikosa helyett a Bruges portása, Tomislav Butina kapott lehetőséget Otto Barictól. Attól a szövetségi kapitánytól, akit hazájában regeteg kritika ért a csapat védekező taktikája miatt, ezért nagyot lépett a vasárnapi mérkőzésen, és a középpályára tette az eredetileg csatár Ivica Mornart és Ivica Olicot, míg a két előretolt ék Dado Prso és Timo Sokota volt.

Ez a taktika viszont nem nagyon jött be a horvátoknak, mert hiába játszottak négy csatárral, nem nagyon tudtak nagy helyzetet kialakítani. Mert a mérkőzés bár nagy iramban kezdődött, de hol Butina, hol Stiel védte a leggyakrabban harmatgyengére sikerült próbálkozásokat. Miután visszaesett az iram, a horvátok négy percen belül váratlanul két nagy helyzetet is kidolgoztak, előbb a 35. percben Niko Kovac fejelt nagy helyzetben fölé, majd a svájci védelem lestaktikája mondott olyannyira csődöt, hogy vagy öt horvát támadó állt Stiellel szemben, akiknek csak nem sikerült begyömöszölniük a labdát a kapuba - előbb a hálóőr, majd a kapufa mentett. Amiről még érdemes szólni, az első játékrészben négy sárgát is kiosztott a portugál játékvezető.

A másodikban pedig a csereként beállt Rapaic sárgult be azonnal, a másik oldalon Vogel megirigyelhette, mert a 49. percben ő már a második ilyen figyelmeztetését kapta, és megindulhatott a labda után, amit elrúgott - ki az öltöző felé! A horvátok nem igazán tudtak mit kezdeni fölényükkel, a kapusok viszont érezték, nem jó ez a 0-0, unatkoznak a nézők, ezért előbb (a 69. percben) a kinn álló Stiel futott versenyt a horvátok távolról előre vágott labdájával a gólvonalig, majd amikor utolérte, lefeküdt, és fejjel elegánsan "belepöckölt". Aztán jött Butina "bravúrja", Huggel távoli löketéhez ügyetlenül nyúlt hozzá, és majdnem beterelte a kapuba a labdát.

De mégsem, ezért aztán nem kis meglepetésnek hatott, hogy az ekkor már (a 73. percben Rosso is bejött) öt támadóval játszó horvátok nem tudtak egy épkézláb helyzetet kialakítani, így a 0-0-s döntetlennek a svájciak örülhettek jobban. Küzdelmes, de rendkívül unalmas mérkőzés volt, amelyen a horvátok nem tudtak mit kezdeni az emberelőnyükkel, a Kuhn-legények pedig a bravúros pontszerzés mellett amiatt bosszankodhatnak, hogy csapatuk egyik legnevesebb és legjobb játékosa, Vogel nem játszhat az Anglia elleni mérkőzésen.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem