Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Hollandia cseh segítséggel a nyolc között
2004. június 23., szerda, 22:43|Utolsó módosítás: 2004. június 24., csütörtök, 12:25

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A tartalékos cseh válogatott 2-1-re legyőzte Németországot, és ezzel kikaparta a gesztenyét Hollandiának, amely Van Nistelrooy vezérletével 3-0-ra verte a letteket, s másodikként továbbjutott. A németek zsinórban második Eb-jükön búcsúztak a csoportmeccsek után, a csehek Dánia, a hollandok Svédország ellen folytatják.


Hollandia-Lettország 1/2. oldal >>

Forrás: EPA
Forrás: EPA
Van Nistelrooyt kétszer ünnepelték a társak

Euro 2004

Csökken a lét-szám, fokozódik az izgalom! Mi megmondjuk a tutit az Eb-ről!


Olvasson belénk!

Ajánlat
Az Euro 2004 menetrendje
A csoportok végeredménye
Trapattoni nem mond le
Raúlnak pihenést tanácsolnak a spanyolok
Nyakon szúrtak egy angol drukkert
Holland milliók a cseh gólszerzőknek
Baricot támadják, de a helyén maradhat
Niclas Jensen számára véget ért az Eb
Képgaléria
Alakul a negyeddöntő mezőnye IV.


Jegyzőkönyv, online tudósítás

Tulajdonképpen egyik csapatnál sem történt meglepetés a kezdőtizenegyek kihirdetésekor, a hollandoknál az eltiltott Heitinga helyét Reiziger vette át, míg a sérült Bouma posztján a száztizenegyedik válogatottságára készülő Frank de Boer szerepelt a védelem közepén. A lettek ugyanazzal a gárdával indultak harcba történetük legfontosabb mérkőzésére, mint az előző kettőre, azaz Starkovs kapitány kettős védelmi vonalat húzott Kolinko kapuja elé, elöl pedig csak a németek ellen négyszer is gyanúsan szerelt Verpakovskis maradt. Valószínűleg nem sokan fogadtak volna rá, hogy a találkozó előtt mindkét csapatnak esélye lesz a továbbjutásra, igaz, figyelni kellett a német-cseh meccsre is, hiszen ha ott a németek nyernek, akkor mindegy, hogy Bragában milyen eredmény születik.

A várakozásoknak megfelelően az Oranje kezdett aktívabban, Seedorf már a harmincadik másodpercben lövőhelyzetbe került, de csak a kapu mögötti sziklafalat bontotta a bombájával. Azért a lettek is megmutatták, hogy pályán vannak, Verpakovskis szólózott, majd lőtt - az oldalhálóba. Az első két perc biztató kezdése után kicsit visszavettek a csapatok, a hollandok mélységből próbálták Van Nistelrooyt kiugratni, de a lett védelem nagyszerűen lépett ki, így a hollandok tízese többször is lesen ragadt. Aztán Van der Meyde tökéletesen tálalt a Manchester támadója elé, aki tízből tízszer berúg hasonló helyzetet, most azonban Kolinkót találta telibe.

A kihagyott ziccer nem vetette vissza a naracsmezeseket, akik nem támadtak mindent elsöprő módon, de szinte egymás lábát taposták a lett térfélen, a szélsők azonban korántsem voltak olyan hatékonyak, mint a csehek ellen. A huszonegyedik percben nőhetett a feszültség a holland szurkolókban és játékosokban egyaránt, hiszen Ballack a másik meccsen vezetést szerzett a németeknek, azaz mindkét csapat kiesésre állt Bragában. Astafjevs aztán tett arról, hogy megnyugodjanak a hollandok, lerántotta Davidsot, a büntetőből pedig Van Nistelrooy nem kegyelmezett. Az igazi hangrobbanás három perccel később tört elő a németalföldi drukkerekből, amikor megtudták, hogy Heinz egyenlített odaát, így ismét kedvenceik álltak továbbjutásra. A harmincötödik percben már saját gólnak is örülhettek, Cocu és Van Nistelrooy összjátéka a strandokon népszerű stukkolást idézte, az összecsapás pedig egy edzőmeccset, a lettek ugyanis alig-alig találkoztak a labdával az első félidőben.

A második játékrész második percében máris többet mutattak a baltiak, mint az addigi 46 percben, kigurigázták a holland védelmet, majd Rubins próbálkozott, de nem tudta feltenni az i-re a pontot. Advocaat fiai még fejben valahol az öltözőfolyosón járhattak, ugyanis Rubins ismét veszélyesen tüzelt, majd Lobanovs tévedett pár centit. A hollandok nem riadtak meg a hirtelen jött lett harci kedvtől, továbbra is olyan kényelmesen fociztak, mintha a kertben szedegetnék a tulipánokat, néha felpörgették a ritmust, de jobban érdekelte őket, hogy áll a másik meccs.

Van Nistelrooy azért megpróbált mesterhármast elérni, de Kolinko megnyerte kettőjük párharcát, aztán Reiziger kísérleténél is bizonyította, hogy testnevelésből anno nem volt felmentve, nagyot nyújtózva tolta ki a labdát. A félidő derekára csupán két kérdés maradt a holland szurkolók számára, mi lesz a másik meccs, és játszik-e az Eb-n Roy Makaay. Az előbbire még várniuk kellett, az utóbbi azonban a hetvenedik percben megvalósult, amikor Advocaat a kétgólos Van Nistelrooy helyére behozta a Bayern gólgyárosát.

Negyedórával a vége előtt a másik válasz is körvonalazódni látszott, Baros vezetéshez juttatta a cseheket, és egyből karneváli hangulat uralkodott a narancsszínben pompázó szektorokban. Makaay úgy gondolta, hogy ne csak Kolinko védéseiről és a könnyed labdázgatásról legyen emlékezetes a második félidő, így Robben passza után ő is feliratkozott az eredményjelzőre, majd folytatódott az addig megszokott forgatókönyv, holland labdatartás, lett nyomozás. A hollandok félgőzzel is átgyalogoltak a letteken, igaz, a boldogságukhoz az is kellett, hogy a csehek tartalékosan is legyőzzék a németeket. A négy évvel ezelőtti bronzérmes ezzel ott lesz a nyolc között, ahol a svédekkel találkozik majd.


1/2 következő oldal >>

1. Hollandia-Lettország

2. Németország-CsehországKüldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem