Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Dellasz ezüstgóljával döntőben a görögök
2004. július 1., csütörtök, 23:57|Utolsó módosítás: 2004. július 2., péntek, 10:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Görögország ezüstgóllal 1-0-ra legyőzte Csehországot a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság második elődöntőjében. Otto Rehhagel együttese ismét meglepte a világot, a döntőben pedig az a portugál válogatott lesz az ellenfele, amelyet a nyitómérkőzésen 2-1-re megvert.


Forrás: EPA

SMS-játék

Tippeljen a foci-Eb történéseire, és nyerje a Borsodi sört kartonszám!


Nyerjen 100 doboz sört!

Ajánlat
Jegyzőkönyv, történések percről percre
Összes eredmény, menetrend
Az Eb góllövőlistája
Scolari piedesztálon, Advocaat fanyar humoránál
Hitzfeld mégsem kér a Nationalelfből
Szűcs szerint Van der Sar a legjobb kapus
Luis Aragonés az új spanyol szövetségi kapitány
Eriksson a legjobban fizetett tréner
Zámbó Figóék sikerét várja
Felesége nem tesz keresztbe Hitzfeldnek
Zidane-nak kezd elege lenni a válogatottból
Vágner szerint Frisk a legjobb bíró
Michel nem büntette Makaay kisdolgát
Perez szerint Beckham csak repked
Scolari 2006-ig irányítja a portugálokat
Képgaléria
Fináléba jutottak a görög hősök

Fórum
Hellasz, Hellasz!!!

Jegyzőkönyv, online közvetítés

Pedig az esélyesség terhén kívül gyakorlatilag minden a cseh válogatott mellett szólt. Nedvedék a mezőnyből egyedüli módon az összes korábbi meccsüket megnyerték a tornán, csatár- és középpályássoruk egyaránt remek formában futballozott, így az elődöntő minden eddiginél nehezebb feladatnak ígérkezett az elsősorban szervezett védekezésének köszönhetően négy közé jutott görög válogatottnak. A cseheknél egyedül a sérült Jiránek, a görögöknél a felgyógyult Jannakopulosz hiányzott a kezdőcsapatból - előbbi helyén Grygera, utóbbi helyett a franciák ellen sikerrel bevetett Kacuranisz kezdett.

A közvélemény tehát nagy cseh rohamokra, és szívós görög védekezésre számított, a csehek pedig hasonlóképpen gondolkozhattak, látszott rajtuk, hogy nem akarják sokáig halasztgatni a vezetés megszerzését: a harmadik percben Rosicky trafálta el a keresztlécet, nem sokra rá Jankulovski lövése döntötte fel Nikopolidiszt.

Ennyi ijesztegetés azonban éppen elég volt a görögöknek, hogy összekapják magukat és az őket jellemző szigorral felvegyék a rájuk bízott cseh támadókat. Ennek betudhatóan Poborskyék a következő negyedórában már "csak" annyit tudtak felmutatni, hogy a középpályán gyakrabban kaparintották meg a labdát ellenfelüknél.

A meccset a 30. perc tájékán a Rehhagel-csapat pörgette fel, válaszul a csehek is rögtön helyzetbe kerültek, de feltehetően inkább lemondtak volna erről, mivel az esetnél megsérült és nem tudta folytatni a  játékot Pavel Nedved (a csapatkapitány Rosicky beadása után a labda helyett Kacuraniszt találta el és megroppant a térde,  Jankulovski lövését pedig ismét hárítani tudta Nikopolidisz). A vigasztalhatatlannak tűnő aranylabdás helyét Vladimir Smicer vette át.

A "vezéráldozaton" kívül Karel Brücknert az is aggodalommal tölthette el, hogy az első játékrész a vártnál jóval kiegyenlítettebb játékot hozott - a csehek leginkább a védősorból fáradhatatlanul felfutó Marek Jankulovski révén tudtak veszélyt kialakítani -, ez pedig nem volt jó előjel az eddig minden papírformát felborító déliek ellen.

A szünetben a kapitányok igencsak gyújtó hangulatú beszédet tarthattak az öltözőben, a második félidőre ugyanis eléggé felpakrikázva futottak ki a játékosok. Össznépi rúgdalozás vette kezdetét a pályán, és csak Collina jóindulatának volt köszönhető, hogy nem sárgult be a fél csapat mind a két oldalon, az meg már inkább a szerencsének, hogy Nedved kiválását nem követték újabb kényszerű cserék.
     
A mérkőzés alakulása hasonló volt ahhoz, amit az első játékrészben láttunk. A csehek kezdtek határozottabban, a görögök azonban felszívták magukat, és kiegyenlítették a játékot, rövidebb időszakokra pedig át is vették annak irányítását. 

Természetesen óriási volt a hajtás, kisebb lehetőségek is akadtak, helyzet azonban nem nagyon. Egészen a 80. percig, amikor egy Rosicky-Koller-Rosicky-Koller egyérintő után az égimeszelő csatár végül eltévesztette a kaput. Három perc múlva Baros már magának harcolta ki a helyzetet, aztán megismételte Koller lövését.

Forrás: EPA
Collina együtt érzett Kollerral
Jött az Eb harmadik hosszabbítása, melyben megváltozott az eddigi koreográfia: ezúttal a görögök kezdtek be - de nagyon. Jannakopulosznak előbb a fejében, aztán a lábában volt az ezüstgól, de ekkor még menteni tudtak a csehek. Védelmük azonban az intő jelek ellenére is képtelen volt megfelelően összpontosítani, míg a görögök vérszemet kaptak. A harmadik játékrész végén Dellasz első fejesét még ki tudta védeni Cech, ám az utolsó pillanatokban Cartasz szöglete után a középhátvéd felülkerekedett Bolfon, és két lépésről a hálóba bólintott, megszerezve az Európa-bajnokságok történetének első ezüstgólját, és a fináléba juttattva a torna előtt még az egyik legesélytelenebb válogatottnak tartott Görögországot.

A görög csapat a nyitómérkőzésen már találkozott Portugáliával, s akkor (még) nagy meglepetésre 2-1-re győzött. Mivel Georgiosz Karagunisz sárga lapot kapott a mérkőzésen,  nem játszhat a döntőben, ugyanis a franciák elleni negyeddöntőben is figyelmeztetésben részesült.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem