Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Zagorakisz lett az Eb legjobbja
2004. július 5., hétfő, 13:20|Utolsó módosítás: 2004. július 5., hétfő, 14:17

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Eb-győztes görög válogatott csapatkapitányát, Teodorosz Zagorakiszt választották a kontinenstorna legjobbjának. Görögországban féktelen ünneplés kezdődött a finálé lefújása után.Euro 2004

31 meccs, 16 válogatott, 16 nézőpont - most már a döntőt is véleményezzük!


Kattintson, ha kíváncsi!

Ajánlat
Rehhagel: Csak egy meccset akartunk nyerni
Görögország egész Európát lefocizta
Ki megy ma? - Stepanovs, Vrizasz
Képgaléria
Véget ért az Eb - tíz kép a görög csodáról


A portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságot megnyerő görög válogatott csapatkapitányát, Teodorosz Zagorakiszt választották a torna legjobb játékosának. Az európai szövetség (UEFA) technikai bizottságának nyolc tagja szavazott, valamint egy voksot ért a szurkolók interneten keresztül kinyilvánított véleménye.
   
Zagorakisz a görögök mind a hat mérkőzését végigjátszotta, s ezek során két sárga lapot kapott. Legemlékezetesebb megmozdulása a franciák elleni negyeddöntőben volt, amikor Bixente Lizarazut nagyszerű csellel becsapta, majd elviharzott a bal szélen, pontos beadását pedig Angelosz Hariszteasz a bal felső sarokba fejelte. Az AEK Athén 32 éves középpályása augusztus 26-án Monte-Carlóban veheti át a díjat.

Ahogy az egyébként várható volt, egész Görögország önfeledt ünneplésbe kezdett a finálé lefújása után. Az athéni Városháza előtt mintegy kétezren tekintették meg óriáskivetítőn az újabb sikert hozó találkozót, majd éneklés és dudálás közepette valamennyien az Omonia térre, az ünneplések hagyományos helyszínére vonultak, ahol rövid időn belül több tízezren gyűltek össze. A lefújást követően nem sokkal tűzijáték kezdődött a Likavitosz-hegyen, a város legmagasabb pontján, s megszólaltak a harangok.

All Star-keret
Kihirdették a torna álomkeretét is, amelyben öt görög futballista mellett négy-négy angol és portugál játékos is helyet kapott.
kapusok:
Petr Cech (cseh), Antoniosz Nikopolidisz (görög)
védők:
Sol Campbell (angol), Ashley Cole (angol), Traianosz Dellasz (görög), Olof Mellberg (svéd), Ricardo Carvalho (portugál), Georgiosz Szeitaridisz (görög), Gianluca Zambrotta (olasz)
középpályások:
Michael Ballack (német), Luis Figo (portugál), Frank Lampard (angol), Maniche (portugál), Pavel Nedved (cseh), Teodorosz Zagorakisz (görög), Zinedine Zidane (francia)
csatárok:
Milan Baros (cseh), Angelosz Hariszteasz (görög), Henrik Larsson (svéd), Cristiano Ronaldo (portugál), Wayne Rooney (angol), Jon Dahl Tomasson (dán), Ruud van Nistelrooy (holland)
"Görögország a legjobb, ide nekünk Brazíliát!" - kiáltotta az egyik szurkoló, míg egy másik, földhöz ragadtabb társa arról beszélt, hogy "a futballisták által kiharcolt siker nagy és egyben remek publicitást jelent annak az országnak, amely hamarosan olimpiát rendez". "A görögök most már egyenesen, komplexusok nélkül nézhetnek a többi európai szemébe" - tette hozzá.
   
A krétai Iráklióban az atlétikai Szuper Grand Prix nézői a verseny után a stadionban óriáskivetítőn követték a lisszaboni eseményeket, majd örömükben a küzdőtérre szaladtak, és birtokba vették a sporteszközöket, többek között a rúdugrók matracát. Szalonikiben a Fehér-torony körül ünnepeltek a görögök, énekükhöz a kikötő hajóinak szirénái szolgáltatták a kíséretet. Hasonló össznépi megmozdulásra került sor Patraszban, Kavalában vagy Xánthiban.
   
Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök előbb a Luz-stadionban "bravózott" a csapatnak, majd televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "a győzelem a lehető legjobb ajánlólevél volt a sikeres olimpiarendezéshez". Hatalmas ünnepség volt a világ harmadik legnépesebb "görög" városában, Melbourne-ben is, ahol a kora reggeli órákban a téli hideg, szeles időjárás ellenére mintegy 12 ezren tekintették meg közösen egy óriáskivetítő előtt a döntőt. Az ausztrál nagyvárosban 350 ezer görög él, ennél többen pedig csak Athénban és Szalonikiben. Több ezren vonultak az utcákra Torontóban és Montrealban, s kisebb-nagyobb ünnepségre került sor a világ többi, jelentős görög kisebbség lakta városában.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem