Svédország - Lars Lagerbäck

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

1948. július 16-án született, és futballozni az Alby FF-nél kezdett el, mégpedig 12 esztendősen.

Egészen 1969-ig játszott annak a klubnak a színeiben, majd négy évet lehúzott a Gimonäs CK-ban is, de a sportágat csak amatőr szinte űzte, inkább a tanulmányaival foglalkozott, és közgazdasági diplomát szerzett.

Mégsem tudott elszakadni a labdarúgástól, így az edzői papírokat is megszerezte, és 1977-ben a Kilafors IF szakvezetője lett. Innen 1982-ben az Arbra BK-hoz került, majd 1987 és 1989 között a Hudiksvallst irányította.

Egyik klub neve sem cseng ismerősen, ami nem csoda, hiszen harmad- és negyedosztályú gárdákról van szó. Az ott szerzett tapasztalat is elég volt azonban ahhoz, hogy a svéd szövetség 1990-ben alkalmazza a korosztályos válogatottaknál.

Lagerbäck öt esztendőn keresztül dolgozott abban a pozícióban, majd előbb az úgynevezett B-válogatotthoz lépett elő, majd a nagyválogatott pályaedzője lett. 2000 januárjában némi meglepetésre az addigi szövetségi kapitány, Tommy Söderberg teljes értékű társának nevezték ki, és ez a páros vezette ki a svéd együttest a 2000-es és 2004-es Eb-re, illetve a 2002-es és 2006-os világbajnokságra.

A legutóbbi kontinensviadal után Söderberg lemondott, és így Lagerbäck egyedül maradt a felelősségteljes poszton.