A labdarúgó-Eb francia sztárjai lehetnek: Thuram, Henry, Benzema

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Lilian Thuram

A veterán francia védő Guadeloupe szigetén született 1972. január elsején, de már fiatalon az anyaországba került, és az AS Monacónál lett profi futballista.

19 esztendősen mutatkozott be a felnőttek között, és hamarosan alapemberként számoltak vele a nagyhercegség csapatánál, amellyel 1991-ben Francia Kupát nyert. Az olasz AC Parma 1996-ban már francia válogatottként szerződtette, a gall nemzeti tizeneggyel 1998-ban világbajnokságot nyert - a horvátok elleni elődöntőben az ő két találatával jutott tovább Franciaország. Thuram sem előtte, sem utána nem volt eredményes címeres mezben...

A parmai egyesülettel is rendkívül sikeresnek bizonyult, 1999-ben az Olasz Kupát és az UEFA-kupát is elhódította, majd a következő esztendőben a francia válogatottal Európa-bajnok lett.

A sárga-kék együttest 2001 nyarán hagyta ott a Juventus FC kedvéért, hogy a torinóiakkal két bajnoki címet is nyerjen - további kettőt pedig a bundabotrány miatt elvettek a klubtól. Ekkor már elsősorban nem jobbhátvédként, hanem középső védőként számítottak óriási rutinjára.

A válogatottban továbbra is alapember maradt, játszott a 2006-os világbajnoki döntőn is, sőt, azt követően is vállalta a szereplést a nemzeti csapatban, megdöntve a francia rekordot - jelenleg 136 összecsapásnál tart.

Forrás: EPA

Miután a Juvét 2006 nyarán a másodosztályba száműzték, elfogadta az FC Barcelona ajánlatát, és azóta a katalánoknál játszik.