A labdarúgó-Eb spanyol sztárjai lehetnek: Senna, Xavi, Silva

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Marcos Senna

A spanyolok brazil származású középpályása Sao Paulóban született 1971. július 17-én, és hazájában jó pár egyesületnél megfordult.

A Rio Brancónál kezdte, majd az América FC következett, mindkettő mérsékelt sikerrel. 1999-ben az állam egyik élcsapata, a Corinthians vette meg, amellyel előbb paulista pontvadászatot, majd országos bajnokságot is nyert, 2000-ben pedig tagja volt a klubvilágbajnokságon diadalmaskodott együttesnek is.

A Corinthianstól 2002-ben távozott, mégpedig a Sao Caetano kedvéért, és a kiscsapat középpályásaként egészen a Libertadores-kupa döntőjéig jutott. Ez elég volt ahhoz, hogy a spanyol Villarreal CF bejelentkezzen érte, de leigazolásakor Senna aligha gondolta, hogy a Sárga Tengeralattjáróval ilyen sikeres lesz.

A csapattal előbb bronzérmet nyert a Primera Divisiónban, majd 2006-ban a BL-elődöntőjéig jutott. Időközben megkapta a spanyol állampolgárságot, és Luis Aragonés meg is hívta a válogatottba, sőt, a 2006-os világbajnokságra is kivitte.

Forrás: Getty Images

A focista azóta is stabil tagja a nemzeti tizenegynek, a legutóbbi szezonban pedig élete formájában futballozott: a Real Betis ellen a félpályáról szerzett gólt, és a spanyol szaklap, a Don Balón osztályzatai alapján ő lett az idény legjobb focistája a Primerában. Klasszikus védekező középpályás, rengeteg labdát szerez, azokat pazarul osztja el, de a kapura is veszélyes - akár a félpályáról is.