Még nem szárnyalnak a portugálok és a csehek

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság selejtezői már tavaly novemberben befejeződtek, vagyis a válogatottaknak fél évük volt arra, hogy felkészüljenek a kontinensviadalra. Természetesen ez az időszak nem telt eseménytelenül a résztvevők számára: nézzük, hogy mi történt az A csoport tagjaival, vagyis Svájc, Csehország, Portugália és Törökország legjobb labdarúgóival az elmúlt hat hónapban.
Vágólapra másolva!

A házigazda Svájc bizonyos szempontból kilóg a sorból, elvégre a helvéteknek nem kellett selejtezőt játszaniuk, automatikusan a torna résztvevői között voltak, de ez nem jelentette azt, hogy a szövetségi kapitánynak, Jakob Kuhnnak nem akadt feladata az elmúlt fél évben.

A svájciak az idei év első két felkészülési mérkőzésén nem remekeltek, igaz, meglehetősem nehéz ellenfeleket választottak. A helvét csapat februárban a Wembleyben 2-1-es vereséget szenvedett Angliától, ami még nem jelentett olyan nagy katasztrófát, az viszont annál inkább, hogy márciusban a gárda otthon kapott egy négyest a németektől.

Nem csoda, hogy közvetlenül az Eb előtt a szakvezető igyekezett verhető ellenfeleket keresni, és úgy tűnik, hogy ez sikerült is, elvégre május 24-én Szlovákia ellen végre nyerni tudott a csapat, hat nappal később pedig Liechtenstein ellen játssza majd utolsó felkészülési mérkőzését.

A szlovákok ellen az egyik gólt Alexander Frei szerezte, akinek felépülése nagy megkönnyebbülést jelent Kuhn számára, hiszen jószerével ő az egyetlen nemzetközileg jegyzett helvét csatár. A Borussia Dortmund támadójának közel fél évet kellett kihagynia, ám immár ismét a válogatott rendelkezésére áll.

Távollétében Kuhn kipróbálta a hatalmas tehetségnek tartott, mindössze 19 esztendős Eren Derdiyokot, aki az angolok ellen góllal debütált - ő már csak azért is szerepet kaphat az Eb-n, mert a svájci csatárok közül Blaise N'Kufo is kidőlt a sorból, így aztán a kapitány behívta a keretbe a veterán Thomas Häberlit is, aki eddig csak egyetlen alkalommal szerepelt a címeres mezben.

N'Kufo mellett még a Hertha BSC védője, Steve von Bergen sem lehet ott a kontinensviadalon sérülés miatt, hasonlóan a kapus Fabio Coltortihoz.

A svájciak Eb-kerete:
kapusok: Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Pascal Zuberbühler (Neuchatel Xamax), Eldin Jakupovic (Grasshoppers)
védők: Ludovic Magnin (VfB Stuttgart), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt), Philippe Senderos (Arsenal), Patrick Müller (Olympique Lyon), Johan Djourou (Arsenal), Stephane Grichting (Auxerre), Philipp Degen (Borussia Dortmund), Stephan Lichtsteiner (Lille)
középpályások: Valon Behrami (SS Lazio), Gokhan Inler (Udinese), Gelson Fernandes (Manchester City), Benjamin Huggel (Basel), Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Hakan Yakin (Young Boys), Ricardo Cabanas (Grasshoppers), Johan Vonlanthen (Salzburg), Daniel Gygax (Metz)
csatárok: Alexander Frei (Borussia Dortmund), Marco Streller (Basel), Eren Derdiyok (Basel)