Kilóg az Eb-házigazda a B csoportból

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság selejtezői már tavaly novemberben befejeződtek, vagyis a válogatottaknak fél évük volt arra, hogy felkészüljenek a kontinensviadalra. Természetesen ez az időszak nem telt eseménytelenül a résztvevők számára: nézzük, hogy mi történt a B csoport tagjaival, vagyis Ausztria, Horvátország, Németország és Lengyelország legjobb labdarúgóival az elmúlt hat hónapban.
Vágólapra másolva!

A tornán társrendezőként szereplő sógoroknak kis túlzással a saját szurkolóikat is meg kell győzniük arról, hogy nem csak pofozógépek lesznek - de ez eddig nem sikerült nekik. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Ausztria válogatottja utoljára az 1998-as világbajnokságon szerepelt a nagy nemzetközi tornák közül, és a felkészülési mérkőzések eredményei sem arról árulkodtak, hogy a tisztes helytálláson túl másban is reménykedhetnének az Európa-bajnokságon.

Az osztrákok ugyanis a legutóbbi 14 barátságos mérkőzésük közül mindössze egyet nyertek meg (Elefántcsontpartot verték tavaly októberben), és az elmúlt fél évben előbb Németországtól, majd Hollandiától kaptak ki, hogy aztán a minap Nigéria ellen játszanak 1-1-es döntetlent.

Egyedül az Oranje elleni találkozón láthattak biztató jeleket a drukkerek, hiszen itt a csapat már 3-0-ra is vezetett - más kérdés, hogy végül kikapott 4-3-ra. Talán az utolsó, Málta elleni találkozón május 30-án sikerül megtörniük a rossz szériát...

A szövetségi kapitány, Josef Hickersberger kétségbeesése jól látszik abban, hogy a keretbe a veterán Ivica Vasticot is behívta, aki ezt megelőzően utoljára 2005 augusztusában húzhatta fel a címeres mezt.

A szakvezető az Angliában légióskodó Emmanuel Pogatetzcel is békét kötött, amihez persze az is kellett, hogy az UEFA engedélyt adjon a védőnek ahhoz, hogy a vb-selejtezőkön összeszedett kétmeccses eltiltását barátságos mérkőzéseken is letölthesse - mivel az osztrákok nem játszottak Eb-selejtezőket, így a bekk egyébként csak a kontinensviadalon tudta volna ezt megtenni.

Viszont a szintén a Premier League-ben futballozó Paul Scharnert a szövetségi kapitány nem hívta meg még a bővebb keretbe sem.

Az osztrákok Eb-kerete:
kapusok: Jürgen Macho (AEK Athén), Alex Manninger (Siena), Ramazan Özcan (Hoffenheim)
védők: Garics György (SSC Napoli), Ronald Gercaliu (Austria Wien), Martin Hiden (Kärnten), Markus Katzer (Rapid Wien), Jürgen Patocka (Rapid Wien), Emanuel Pogatetz (Middlesbrough), Sebastian Prödl (Sturm Graz), Martin Stranzl (Szpartak Moszkva)
középpályások: René Aufhauser (Salzburg), Christian Fuchs (Mattersburg), Andreas Ivanschitz (Panathinaikosz), Ümit Korkmaz (Rapid Wien), Christoph Leitgeb (Salzburg), Jürgen Säumel (Sturm Graz), Joachim Standfest (Austria Wien), Ivica Vastic (Linz)
csatárok: Martin Harnik (Werder Bremen), Erwin Hoffer (Rapid Wien), Roman Kienast (Ham-Kam), Roland Linz (Braga)