Románia a szakadék szélére taszította Olaszországot

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság halálcsoportjának második játéknapján a világbajnok olasz válogatott remek mérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott Romániával, ezzel pedig jelentősen lecsökkentek esélyei a csoportból történő továbbjutásra.
Vágólapra másolva!

Amikor elkészítették a svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy nagy vesztese mindenképpen lesz a kontinensviadalnak, hiszen az olasz, holland, francia trióból valamelyik válogatott nem fogja túlélni az első szakaszt.

Ha még ehhez hozzávesszük, hogy negyedikként az a Románia került a kvartettbe, amelyik éppen Hollandiát megelőzve csoportelsőként kvalifikálta magát az Eb-re, akkor mindhárom nagycsapatnál érezhettek valami hideget a szívük táján a vezetők és a szurkolók egyaránt. Ezen várakozások ellenére valósággal sokkolta a futballvilágot a világbajnok olasz válogatott első meccsen elszenvedett kiütéses veresége a totális futballt a legszebb Rinus Michels-i időket idézően előadó Hollandiától, ami egyben azt is előrevetítette, hogy innentől győzelmi kényszer alatt kell, hogy játszanak majd Roberto Donadoni fiai.

Igen ám, de a squadra azzurra második ellenfeléül azt a román válogatottat szólította a sorsolás, amelyik a franciák ellen igazolta, hogy gyakorlatilag tökélyre fejlesztette a racionális cél-antifutballt, amely ugyan nem a legközönségvonzóbb stílus a labdarúgás palettáján, viszont roppant hatékonyan fojtja meg az aktuális ellenfél támadójátékát.

Jelen esetben azt a támadójátékot készültek ellehetetleníteni délkeleti szomszédaink, amelyet az első meccsel ellentétben Alessandro Del Piero ezúttal kezdőként hivatott segíteni: a szezont remek formában végigfocizó Juve-támadó Antonio Di Natale rovására került be a hollandok ellenihez képest öt helyen is változó olasz kezdőcsapatba.

A kilencedik percig kellett várni az első komoly olasz helyzetre: ekkor Camoranesi indítása után Perrotta elé került a labda, ő középre nyeste azt, Del Piero pedig közelről alig csúsztatott a bal kapufa mellé (a végén egy román fejet is érintett a labda, szöglet helyett mégis kirúgás következhetett).

Getty Images

Rat homloka is felrepedt, de ez a seb karcolás Radoiéhoz képest

Az első negyedóra nyomasztó olasz mezőnyfölényben telt, így némileg váratlanul ért mindenkit, hogy egy remek román kontratámadás után Mutu került ziccerbe, Buffonnak pedig minden tudására szüksége volt, hogy leérjen a bal alsó sarok felé suhanó labdára.

Még fel sem ocsúdhattak a meglepetésből az olaszok, amikor Tamas zúdított kapura egy távoli szabadrúgást, Buffonnak megint csak kapaszkodnia kellett, hogy kipiszkálja a labdát a bal alsó sarokból. Alig egy percre rá Chivu szabadrúgása megpattant Panuccin, Buffon ezúttal már verve volt, de a jobb kapufa megmentette az olaszokat.

A félidő derekán Radoi fejelt össze nagyon csúnyán csapattársával, Rattal, le is kellett cserélni a Steaua csapatkapitányát, akinek helyére Dica érkezett (mint utóbb kiderült, Radoinak eltört az orra, és a szeme is megsérült, így műteni kell). Nehezen rendezte a sorokat a román válogatott a változtatást követően, ennek köszönhetően előbb Del Piero, majd Toni került helyzetbe, de mindketten a kapu mellé csúsztatták, illetve bólintották a labdát.

Néhány csendes percet követően alaposan meghajtották a félidő hajráját az olaszok, azonban az addig gyakorlatilag munkanélküli Lobont két percen belül háromszor is óriási bravúrral mentette meg kapuját a góltól.

A második félidő kicsit álmosan indult, az olaszok talán még hálásak is voltak Mutunak, aki egy Buffon által védett lapos lövéssel ébresztőt fújt. Annak viszont már bizonnyal nem örültek, amikor Zambrotta borzalmasan fejelt haza Buffon felé egy labdát, az arra settenkedő Mutu pedig lecsapott rá, és kíméletlenül felvarrta a léc alá.

Getty Images

Panucci villámgyorsan visszahozta az olasz reményeket

Mielőtt túlságosan megijedhettek volna az olaszok, egy perccel később egy szöglet után Chiellini fejelte vissza a labdát a kapu elé, Tamas lyukat rúgott, a hosszú saroknál helyezkedő Panucci pedig közelről a kapuba passzolta csapata egyenlítő gólját.

A gyors gólváltást követően a szerencsejátéké lett a főszerep, melyben a krupié szerepét megára vállaló Tom Henning Övrebo negyedórán belül három sárga lapot osztott ki a küzdő felek között.

A hajrához közeledve egyre inkább felpörögtek az események: előbb Toni tett le egy labdát mellel zseniálisan Perrotta elé, a római középpályás előrevetődve megküldött fejesét óriási bravúrral védte Lobont, majd Panucci rántotta le a tizenhatoson belül Nicolae-t, amiért a játékvezető büntetőt ítélt a román válogatott javára.

Adrian Mutu hazaküldhette volna az Eb-ről a világbajnokot, azonban gyengén helyezett, majdnem középre tartő lövését az eldőlő Buffon kézzel-lábbal hárította.

A végéhez közeledve mindent egy lapra feltéve próbálták begyötörni a győztes gólt az olaszok, de a román kontrák mindegyike komoly gólveszélyt hordozott magában. Végül azonban egyik fél sem járt sikerrel, így az Eb eddigi egyik legjobb mérkőzésén - melyen a román válogatott bebizonyította, hogy nem csak a játék megfojtására, hanem annak színezésére is képes - maradt az 1-1-es döntetlen, mellyel a világbajnoki címvédő Olaszország sorsa végképp kikerült a saját kezéből.

Roberto Donadoni, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: "Nem szoktam a bírókról beszélni... Épp ezért fogalmazzunk úgy, hogy rossz napja volt a játékvezetőnek. Megérdemeltük volna a győzelmet, de a szerencse nem velünk volt."

Victor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: "Igazságos eredmény született. Sikerült pontot szereznünk, ez pedig annak fényében is jó eredmény, hogy a mérkőzés nagy részében kontrolláltuk a játékot és büntetőt hibáztunk".