Zidane: Ronaldo leveheti a terhet a vállamról

Vágólapra másolva!
Vasárnap a spanyol-olasz negyeddöntő mellett Zidane-napot is rendeztek Bécsben, ahová az egyik sportszergyártó cég új cipőjének népszerűsítésére érkezett az utóbbi évtized labdarúgásának legnagyobb alakja. Zizou az egyik fan zone-ban trüközött kicsit a rajongóknak, edzést tartott a gyerekeknek, majd kétszer húsz percre be is állt közéjük, később pedig válaszolt az újságírók - köztük az [origo] munkatársának - kérdéseire. 
Vágólapra másolva!

A múzeumnegyedben létrehozott szurkolói zónában már kora délután is zajlik az élet, lehet kapura és kertitörpére lődözni, életnagyságú csocsót tekergetni, egy hatalmas sátorban berendezett ajándékboltban pedig egyenesen az öltözőszekrényből emelheti ki a mezt a vásárló, csak hogy még inkább a kedvenc játékos bőrében érezhesse magát.

A fő attrakció azonban Zinedine Zidane, gombostűt sem lehet leejteni a műfüves kispálya környékén, ahol a világ- és Európa-bajnok exfutballista jó egy órán keresztül bemutatózik. A szerencsés játszótársak 10 és 16 közötti futballnövendékek, mindannyian a példakép mezében figyelik, ahogy Zizou a közönség ovációjától kísérve előbb teljes sebességgel, majd elemeire bontva is megmutatja kedvenc cseleit, van olyan fiú, aki megtévesztő hasonlósággal le tudja utánozni az eredeti mozdulatsort.

A tréninget kétkapus játék követi, az aranylabdás mindkét ötfős csapatban játszik 20-20 percet. Bár igyekszik a háttérben maradni, ez érthető okokból nem igazán sikerül neki, a fiatalok rendre megtalálják a labdával, amelyet a legtöbb esetben egyetlen finom érintéssel továbbít a csapattársaknak. Az iram ugyan nem fogható egy BL-döntőéhez, a forróság viszont tikkasztó, ezért a trükkös mozdulatok mellett megcsodálhatjuk a legalább annyira jellegzetes Zidane-féle "mindjárt összerogyok" testtartást is, amelyből annak idején olyan sokszor robbant hirtelen a kapu felé a franciák idolja. Most azonban inkább hátulról osztogat, egy ízben csúnyán el is adja a labdát a saját kapuja előtt, majd mosolyogva fogadja a lehetőségre lecsapó kissrác zrikáló köszönetét.

A játék után Zidane kioszt annyi autogramot, amennyit egy óra alatt emberileg lehetséges, majd egy fél órás sajtóbeszélgetés keretében az újságírók - köztük az [origo] munkatársának - rendelkezésére áll.

Forrás: EPA

- A franciák búcsúja után melyik csapatnak drukkol az Európa-bajnokságon?
- Olaszországban és Spanyolországban is öt évet játszottam, nem is tudok dönteni köztük. Hétfőre persze csak az egyikük marad versenyben, de az eredményről ne is kérdezzenek, mindkét csapat nagyon erős, bármelyikük nyerhet, előrehozott döntőnek is beillik ez a párharc.

- És mi a véleménye a hollandokat kisöprő oroszokról?
- Fantasztikusan játszottak szombaton, s a hosszabbításban elsősorban fizikálisan múlták felül a holland együttest. De bármilyen jók is, a tapasztalatlanságuk miatt nehéz dolguk lesz a későbbiekben, hiszen a játékosok többségének ez az első nagy tornája.

- Milyennek látja a Zidane nélküli francia válogatottat?
- Rendkívül csalódott vagyok, amiért kiestünk, és azért is, mert így estünk ki, egyetlen győzelem nélkül. Azt mondom, felejtsük el gyorsan, már itt van a küszöbön egy új generáció, amely 2010-re újra naggyá teszi majd a francia válogatottat.

-Az idősebb játékosokat, például Liliam Thuramot is roppant keményen kritizálták a francia újságok...
- Nagyon bántott, amiket a lapokban olvastam róluk, hiszen ők a barátiam, akikkel évekig együtt játszottam. Van olyan, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, az élet már csak ilyen, annak idején velünk is ugyanúgy megtörténhetett volna. Annyit mondhatok, hogy nem volt szép dolog így a földbe döngölni a játékosokat.

- Sokak szerint volt csapattársának, Didier Deschamps-nak kéne átvennie a nemzeti csapat irányítását.
- Mindenképpen alkalmas lenne a feladatra, de aki ismer, az tudja, hogy nem szeretek véleményt mondani ezekben a kérdésekben.

- De azért az meglepné, ha Raymond Domenech maradna a kapitány, nem?
- Hát, talán igen, de még egyszer mondom, nem szeretnék beleszólni ebbe, mint tudják, Franciaország egyébként is 60 millió szövetségi kapitány hazája.

- Ön nem tervezi, hogy edzőnek áll?
- Szó sincs ilyesmiről. Egy nap majd biztosan visszatérek a futball világába, de csak akkor, ha tényleg lesz ott valami feladatom. De ez a nap nem mostanában lesz.

Forrás: EPA

- Nem hiányzik a foci az életéből?
- Egyáltalán nem. Dönthettem volna úgy, hogy még egy évig folytatom, a fizikális állapotom megengedte volna, de más dolgokra vágytam. Most sokkal rendezettebb az életem, jut időm arra, amire szeretném. Szép pályafutásom volt, de 17 év profi futball azért elég sokat kivesz az emberből.

- Teljesen felhagyott a sporttal?
- Azért azt nem, rendszeresen eljárok futni, de semmi labda, a lényeg, hogy formában tartsam magam.

- Mit gondol, Cristiano Ronaldo eligazol a Real Madridhoz?
- A Real mindig a legjobbakat akarja, és meg is szerzi őket. Az biztos, hogy nem lesz olcsó mulatság, de a klub kész még annál is sokkal több pénzt kifizetni Ronaldóért, mint amennyit értem fizetett. Remélem, hogy ez meg is valósul, mert ezzel az én vállamról is lekerülne a teher.

- Milyen gyakran jut eszébe a két ezelőtti vb-döntő?
- Ezt a fejezetet már lezártam.