Spanyol örömünnep - némi ürömmel

Vágólapra másolva!
Hatalmas örömünnep vette kezdetét vasárnap éjszaka Spanyolország-szerte azt követően, hogy a labdarúgó-válogatott 44 év elteltével ismét Európa-bajnoki címet szerzett, miután a bécsi döntőben 1-0-ra legyőzte Németországot. Üröm az örömben, hogy az ünneplés alatt százhúszan megsebesültek Madridban.
Vágólapra másolva!

Beszámolók szerint a mérkőzés lefújását követően "Campeón! Campeón" (Bajnok!, Bajnok!) és "Viva Espana" (Éljen Spanyolország!) kiáltások hallatszottak mindenfelől. Szurkolók százezrei a hagyományosan éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeken közösségi élményre áhítozva nézték végig a finálét, majd a régóta várt siker nyomán azonnal fiesta kezdődött, szóltak az autódudák, röpültek a petárdák.

Sokan fürdőzéssel ünnepelték a La Roja diadalát, mint például az andalúziai Torre del Mar spanyol érzelmű nyaralói.

Tízezrek özönlötték el - vér és arany színű zászlókat lobogtatva - Madrid központi tereit. Általában jó hangulatban zajlott az ünneplés, a Thyssen Múzeum előtt azonban a rendőrségnek figyelmeztető lövéseket kellett leadnia, hogy szétoszlasson egy üvegekkel dobálózó nagyobb csoportot.

A főváros központjában a közlekedés megbénult, még órákkal a mérkőzés után is ezrek vonultak az utcákon. "Végre bajnokok vagyunk! Iker és Torres a legjobbak" - lelkendezett egy fiatal lány. "Hihetetlen" - hangzott az egyik oldalról, "Mi vagyunk a legjobbak, most már világbajnokságot is nyerhetünk" - vélekedett egy másik szurkoló, "Olyan régen várunk arra, hogy akár a negyeddöntőből is továbbjussunk, hogy alig hiszem el" - könnyebbült meg egy harmadik.

Hasonló jelentek játszódtak le országszerte, Barcelonában például a Ramblason hömpölygött a tömeg.


A fiesta minden bizonnyal folytatódik majd hétfőn is. A győztes csapat gépe 19.30-kor száll le, ezt követően buszos diadalmenetre kerül sor a belvárosban.

Forrás: EPA

A spanyolok kedvence a szökőkutas ünneplés - volt rá okuk

Üröm az örömben, hogy hétfő délelőtti hírek szerint százhúszan megsebesültek Madridban az ünneplés közepette. A mentőknek 25 embert kórházba kellett szállítani. A legtöbben vágási sérüléseket szenvedtek az összetört üvegek miatt, vagy a túlzott alkoholfogyasztás és a hőség következtében szorultak ellátásra. A madridi Colón téren 65 ezren nézték óriási kivetítőn a németek ellen 1-0-ra megnyert döntőt.

Osztályozza a döntőben szerepelt játékosokat, a mérkőzést és a bírót is!