Idén 57. alkalommal, augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a Velencei Filmfesztivált. A világ legrégebbi filmes mustráján idén húsz film verseng az Aranyoroszlánért, köztük Robert Altman, Barbet Schroeder, Stephen Frears és Sally Potter egy-egy új alkotása. A programot a Space Cowboys című amerikai film nyitja, amelynek főszereplője-rendezője, Clint Eastwood idén elnyerte a fesztivál életműdíját.

Filmsztárokkal és a filmszakma nemzetközi képviselői népesítik be a velencei Lido-t augusztus 30. és szeptember 9. között, ekkor rendezik meg ugyanis az idei Velencei Filmfesztivált. Az immár 57. mustrán, amelynek hagyományosan célja a film, mint művészet és látványosság különböző aspektusainak bemutatása, hat szekcióban (Velence 57, A jelen mozija, Álmok és látomások, Új területek, Corto-Cortissimo, Nemzetközi kritikusok hete) közel 150 filmetmutatnak be. A játékfilmes versenyprogramba idén húsz alkotást válogattak be, köztük Julian Schnabel, Robert Altman, Barbet Schroeder, Stephen Frears, Manoel de Olivieira és Sally Potter egy-egy új alkotását. Ezekből választja ki Milos Forman elnökletével a héttagú zsűri - Jennifer Jason Leigh színésznő, Samira Makhmalbaf, Giuseppe Bertolucci és Claude Chabrol filmrendezők, Andreas Kilb filmkritikus és Tahar Ben-Jelloun író - azt, amelyik elnyeri a legjobb filmért járó Aranyoroszlánt. A legjobb első filmnek járó Luigi de Laurentiis-díjat egy másik, a kanadai független filmes rendező Atom Egoyan vezette zsűri (további tagjai: Chiara Mastroianni színésznő, Mimmo Calopresti rendező, Peter Mullan színész-rendező és Bill Krohn filmkritikus) ítéli oda.

A Velencei Filmfesztivál ünnepélyes megnyitója augusztus 30-án este lesz. A ceremónián adja át Sharon Stone az életműdíjat amerikai kollégájának, a 71 éves Clint Eastwoodnak, akihez Sergio Leone hatvanas években forgatott spagetti westernjeiben játszott szerepei miatt talán jobban kötődnek az olaszok, mint bármely más hollywoodi sztárhoz. A fesztivál igazgatója indoklásában így méltatta Eastwoodot: "Több mint 45 évet átívelő karrierje során végig sikerült a személyes filmkészítés és a közönségsiker határvonalán maradnia." A színész-rendező-producer-forgatókönyvíró-zeneszerző Eastwood előtti tisztelgésül a fesztivál programját legújabb filmje, a négy idős tesztpilóta űrmisszióját bemutató Space Cowboysnyitja, egy külön "szekcióban" pedig levetítik 11 filmjét, valamit egy róla készült dokumentumfilmet.

A nyitófilmtől eltekintve a nagy hollywoodi stúdiók idén távol maradnak a legrégebbi filmfesztiváltól, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendezvény híján lenne amerikai filmeknek, illetve filmsztároknak. Velencébe várják többek között Richard Gere-t, Michelle Pfeiffert, Harrison Fordot, Harvey Keitelt, Jon Bon Jovit, Cate Blanchettet, és Ed Harrist.