Mira Nair indiai rendezőnő Esküvő monszun idején című filmje kapta az 58. Velencei Filmfesztivál nagydíját, az Arany Oroszlánt.

Mira Nair az Arany Oroszlánnal

A kézi kamerával készült, szelíd humorú, látszólag könnyed komédiában az indiai filmes olyan tabutémákról szól, mint a vérfertőzés és a pedofília, de a történet középpontjában a hagyományok és a modernség összeütközése áll.

Szintén "botrányos" témájú az osztrák Ulrich Seidl Kánikula című, orgiákkal, szado-mazochizmussal tarkított filmje, amely a Nanni Moretti olasz filmrendező vezette zsűri fődíját kapta meg.

A legjobb női alakítás díjával Sandra Ceccarellit tüntették ki Giuseppe Piccioni Szemem fénye című filmjében nyújtott játékáért, a legjobb férfi főszereplő pedig ugyanebből a filmből Luigi Lo Cascio lett.

A legjobb rendező különdíját az iráni Babak Pajami vehette át a Titkos szavazás című alkotásáért. A legjobb forgatókönyvért a mexikói Alfonso Cuarón És te is, mama? című művét jutalmazták.

Az idén első ízben, a "Jelen mozija" kategóriában odaítélt Év Oroszlánja díjat francia film, Laurent Cantet Órarendje kapta meg. Ugyanebben a kategóriában külön elismerést kapott a szintén francia Damien Odoul Lélegzete, valamint a kínai Jang Csang Távozás című filmje.

Ajánlat:

58. Nemzetközi Velencei Filmfesztivál

Korábban:

Szűkkörű megnyitó a Velencei filmfesztiválon