Egy észak-olaszországi duzzasztógát - amely 1963-ban 2600 ember halálát okozta - mozivászonná vált október 8-án este, a róla szóló film premierje alkalmából.

DuzzasztógátAz 1963-ban falvak, városok pusztulását okozó duzzasztógát falai épen maradtak, így a tragédiát feldolgozó film ősbemutatója alkalmából a mozivászon szerepét töltötték be október 8-án.

A Vajont című film főszerepét Daniel Auteuil (Addig jár a köcsög..., Lány a hídon) játszotta. A közönséget a túlélők, illetve az áldozatok rokonai, barátai alkották, akiknek az emlékezései alapján íródott a forgatókönyv.

"Megígértem az embereknek, mihelyt elkészül a film, bemutatom nekik" - mondta a szokatlan ősbemutatóról Renzo Martinelli, a film rendezője.

Duzzasztógát

Daniel Auteuil


1963-ban Észak-Olaszországban egy földcsuszamlás indította el azt a nyolcméteres szökőárszerű hullámot, amely a gátat a völgybe mosta. A gát építésének kezdetekor aggályok merültek fel a környező hegyek instabilitása miatt, de nem hagyták abba a munkálatokat.

Így a víztározó - mielőtt mozivászonná vált volna - egy vizsgálat alanya lett. A nyomozás eredményeként három mérnököt találtak bűnösnek többszörös, gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. "Remélem, segít a film rávilágítani a magángazdaság és a politikai hatalom összefonódásainak veszélyeire" - mondta Martinelli.[origo]