Gothár Péter Jean Pierre Jeunettel, az Amélie rendezőjével és Eric Rohmerrel száll versenybe a legjobb európai rendező díjáért. Gothár Péter rendezőt és Babos Tamás operatőrt az Európai Filmakadémia vezető testülete jelölte a szervezet idei díjaira.

Paszport: egy óra kelet-európai körkép

Gothár Péter az idén immár több díjjal is elismert Paszport című filmjének rendezésével a legjobb rendező, míg Babos Tamás ugyancsak a Paszport operatőri munkájával a legjobb operatőr cím elnyeréséért versenyez.

Gothár Péter ellenfelei között olyan nevek szerepelnek, mint José Luis Garci, Jean-Pierre Jeunet -Amélie című filmjéért -, Ermanno Olmi, Francois Ozon és Eric Rohmer, Babos Tamás pedig Bruno Delbonnel, Eric Gautier, Frank Griebe, Rein Kotov és Fabio Olmival versenyez.

Az Európai Filmakadémia eredményhirdetését december 1-én hozzák nyilvánosságra Berlinben. Az Európai Filmakadémiának - amelynek elnöke Wim Wenders - több szavazati joggal bíró magyar tagja is van, köztük Bereményi Géza, Böszörményi Zsuzsa, Gyarmathy Lívia, Incze Ágnes, Jancsó Miklós, Koltai Lajos, Szász János és Tarr Béla.

The Others főszerepében: Nicole Kidman

A legjobb fim kategóriájában a Bridget Jones Naplója Sharon Maguire rendezésében; az Experiment; az Intimitás Patrice Chéreau a budapesti Titanic fesztiválon is vetített filmje; a La Pianiste; a The Others  Alejandro Amenábar kísértet története kerül versenybe.

A legjobb európai színész címre Jesper Christensent, Ben Kingsleyt, Michel Piccolit is jelölték; a legjobb színésznőnek járó díjra pedig Isabelle Huppert, Stefania Sandrelli és Audrey Tautou is aspirál.

A legjobb forgatókönyvíró kategóriában szerepel Michael Haneke, Achero Manas neve, illetve közös jelöltként Ettore Scola, Silvia Scola, Giacomo Scarpelli és Furio Scarpelli.

A 32. magyar filmszemlén a legjobb női színésznek járó díjat Börcsök Enikő kapta, a Paszport főszereplőnője, Jelizavéta megformálásáért. A film több nemzetközi fesztiválon is elismerést nyert, így például megkapta az Európai Filmfesztivál fődíját és a wiesbadeni filmszemle legjobb rendezésnek járó díját is. A Paszportot vetítették már Moszkvában, Karlovy Varyban, de láthatja a közönség Jeruzsálemben, Londonban, Torontóban, Sao Pauloban, és most Budapesten is.

Korábban:
A hét filmbemutatói- Paszport
Titanic-ajánló - Amélie
Nicole Kidman- The Others