Az idei Oscar-jelölések között jó néhány akadt, amely a korábbi évekhez képest újdonságot hozott. Hosszú idő után először jelöltek musicalt a legjobb film Oscar-díjára, és ennyi fekete színész sem volt évtizedek óta az aranyszobrocska esélyesei között. Természetesen meglepetéseket is hozott a jelölések kihirdetése. Hoppon maradt Gene Hackman és Baz Luhrmann, sőt Steven Spielberg sem lehet elégedett.

Will Smith az Ali című filmben.
A Moulin Rouge 23 éve az első musical, amelyet a legjobb film kategóriájában Oscar-díjra jelölnek. 1979-ben a Mindörökké zene című Bob Fosse-filmet jelölték a díjra, ám végül nem kapta meg az aranyszobrocskát. Musical utoljára 1968-ban nyert Oscart, akkor az Oliver! diadalmaskodott.

1972-ben fordult elő utoljára, hogy legalább három fekete színészt jelöltek Oscar-díjra a legjobb főszereplő kategóriában. Akkor Paul Winfield, Cicely Tyson és Diana Ross volt versenyben, míg idén Will Smith (Ali), Denzel Washington (Kiképzés) és Halle Berry (Monster's Ball) közül kerülhet ki a végső befutó.

Természetesen meglepetéseket is hozott a jelölések kihirdetése. A sokak által favorizált The Royal Tenenbaums című komédia nem hozott jelölést a filmben zseniális alakítást nyújtó Gene Hackmannek. A mozi végül csupán egyetlen komoly jelölést gyűjtött be a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában.

A nézőket és a kritikusokat is megosztó Vanília égboltnak a fontos jelölések közül csak egy jutott. Paul McCartneynak van esélye elnyerni az aranyszobrocskát a filmben énekelt Vanilla Sky című dalért. Nem járt sokkal jobban Steven Spielberg A. I. című mozija sem, amelynek két jelöléssel kellett beérnie a legjobb zene és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában - adta hírül a CNN.

Meglepetést okozott, hogy a legjobb rendező kategória jelöltjei között nem jutott hely Baz Luhrmannek, akinek Moulin Rouge című mozija versenyben van a legjobb film Oscarjáért. Szintén furcsa Billy Bob Thornton mellőzése, aki a Golden Globe-on két jelölést is kapott a The Man Who Wasn't There-ben és a Banditákban nyújtott alakításáért.

Csalódottak lehetnek a Harry Potter-rajongók is, hiszen kedvencüket mindössze három jelöléssel tisztelte meg az Akadémia. A tavalyi év legnagyobb kasszasikerét a legjobb művészeti rendezés, a legjobb jelmez és a legjobb filmzene kategóriában jelölték az Oscar-díjra.

Korábban:

Peter Jackson ébren várta az Oscar-jelöléseket

A legjobb betétdal címért is erős a verseny

13 Oscar-díjra jelölték A Gyűrűk Urát

Könyvajánlat:

Harry Potter és a bölcsek köve

Fórum:

Mire jó az Oscar-díj