Hetven éve, 1932. február 27-én született Londonban Elizabeth Taylor amerikai színésznő.

Szülei amerikaiak voltak, de a kis Elizabeth születésekor épp Angliában éltek. Gyermekkorát itt töltötte, balettozni tanult, még a királyi család előtt is fellépett. A II. világháború kitörésekor szülei Los Angelesben telepedtek le. A kislány szépségére hamar felfigyeltek, 1942-ben kapta első filmszerepét és szerződését. Az MGM stúdió jó érzékkel 18 évre szerződtette az ibolyakék szemű kislányt, aki szinte a filmvásznon, a nézők szeme láttára nőtt fel. Szerepelt a Lassie hazatér filmváltozatában, s a közönség végképp a szívébe zárta az öt Oscarra jelölt National Velvet (A nagy derby) című családi filmben, s ekkor még mindig csak 12 éves volt.

Társaitól eltérően könnyen váltott át felnőtt-szerepekre. Romantikus filmben először 1949-ben csodálhatták meg, a tizenhét éves csillag a valós életben ekkor már elég tapasztalattal rendelkezett a hiteles alakításhoz. Ettől kezdve magánélete, botrányai legalább akkora teret kaptak a lapokban, mint filmes karrierje, alakításai, de ő ezt nem bánta.

Először 17 évesen ment férjhez a hotellánc-örökös Nicky Hiltonhoz, a házasság a lapok címlapján szerepelt. Egy év múlva már el is váltak, másodjára 1952-ben vezették oltár elé, a boldog férj ezúttal az idősödő Michael Wilding színész volt, akivel öt évig élt együtt.

Taylor hírneve egyre nőtt, még a gyengécske filmekben is becsábította az embereket a moziba. 1956-ban kapott ismét tehetségéhez méltó feladatot, Az óriásban James Dean volt partnere. A következő néhány évben volt a csúcson, a nagy sorozat első darabja a Fűzfa város, amelyért 1957-ben először jelölték Oscar-díjra.

1957-ben ismét férjhez ment, de harmadik férje, Mike Todd producer a következő évben repülőgép-szerencsétlenség áldozata, Taylor pedig a világ leghíresebb özvegye lett. A közönség azonban hamar elfordult tőle, amikor kiderült, hogy kollégái, Eddie Fisher és Debbie Reynolds házassága miatta bomlott fel - a csorbát azzal sem tudták kiküszöbölni, hogy Fisher feleségül vette a csábítót. A Taylorról kialakult képbe épp beleillett a Macska a forró háztetőn (1958) frusztrált Maggie-jének szerepe. (A szerepért majdnem megkapta az Oscar-díjat, de a nős Fisherrel folytatott viszony miatt "büntetésül" kihúzták a listáról.)

Az MGM-mel kötött szerződés utolsó darabja a Butterfield 8 című film volt 1960-ban, amelyért végre megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Taylor maga is úgy vélekedett, finoman szólva nem ez volt a legjobb filmje, a díjat afféle kárpótlásként kapta - a gála idején ugyanis komoly tüdőgyulladással küszködött, sőt halálhírét is keltették.

1960-ban kezdte forgatni a híres-hírhedt Kleopátrát, amely ma is versenyben van a világ legdrágább filmje címért - az akkor ráköltött 44 millió dollár ma félmilliárdnak felel meg. A film forgatása a producereknek folyamatos katasztrófa volt (sokak szerint a végeredmény is, a nézőknek.) A filmet 16 hét alatt akarták tető alá hozni, ehhez képest csak három év múlva, 1963-ban készült el.

Taylor betegsége miatt többször le kellett állni a forgatással, a méregdrága díszleteket először Londonban húzták fel, majd Rómában újra felépítették azokat. Szinte szerencsének számított, hogy a forgatáson Taylor és Richard Burton egymásba szeretett, s a viharos románcról cikkezett a sajtó. A reklámra tehát nem kellett költeni, igaz ez csak csepp volt a kiadások tengerében, a film soha nem hozta be az árát. Mégis filmtörténelmi jelentősége van: Elizabeth Taylor volt az első színésznő, akinek gázsija áttörte az egymillió dolláros határt.

A Taylor-Burton álompár (1964-ben házasodtak össze) több filmben remekelt: a Nem félünk a farkastól címűben (1966), amelyért Taylort méltón jutalmazták másodszor Oscar-díjjal, illetve a Makrancos hölgyben (1967). Az ezt követő néhány évben Taylor több bukásgyanús filmet forgatott, ráadásul nemcsak szakmai, de magánéleti problémákkal is küszködött. Burton 1972-ben a februári borsos virágárak ellenére még négyezer tulipánt küldött 40. születésnapját éppen Budapesten ünneplő nejének, de tíz viharos év után 1974-ben elváltak. 1975-ben újra egybekeltek, de csak egy évig bírták újra együtt.

Az elmúlt negyedszázadban a közönséget már alig érdekelték Taylor filmjei, a sztár filmajánlatok híján tévéjátékokban és színpadon, többek között a Broadway-n szerepelt. Fölös energiáit jótékonykodásba ölte, közeli barátja, Rock Hudson halála után az AIDS-ellenes mozgalom vezéralakja lett. Az újságokban inkább alkohol- és kábítószer-függőségéről, túlsúlyproblémáiról, betegségeiről és persze szerelmi életéről írtak. 1976-82 között John Warner szenátor lett a hetedik férje, míg a következővel, a nála húsz évvel fiatalabb Larry Fortensky építőmunkással egyik elvonókúráján ismerkedett meg. 1991-ben mondta ki nyolcadszor a korántsem holtodiglant Michael Jackson Santa Barbara-i birtokán, de az utolsónak szánt házasság is véget ért 1996-ban.

1989-1994 között még tévéfilmet sem forgatott (1989-ben felkérték, hogy Az ifjúság édes madarában meztelenül legyen látható, ezt nem vállalta, de kimerítően nyilatkozott róla), 1994-ben egyik utolsó filmszerepeként a Flintstone-családban Frédi anyósát alakította. Utoljára 1997-ben került a lapok címlapjára, mert agyműtéten esett át.

Az alig 154 centi magas, egykor a világ legszebb színésznőjének tartott művész híresen vonzódik az ékszerekhez, főként a gyémántokhoz, szenvedélyeit milliomos férjei igyekeztek kielégíteni. Ő volt az első magánszemély, aki 60. születésnapját potom 150 ezer dolláros költséggel Disneylandban ünnepelte, sőt azt is sikerült elérnie, hogy erre az időre még a repülőgépeket is kitiltották a terület fölül.

Számos elismerése mellett az 1993. évi Oscar-díj átadáson a Jean Hersholt-ról elnevezett humanitárius díjjal jutalmazták az AIDS-kutatás támogatásért, míg 2000-ben II. Erzsébet brit uralkodó a lovagi címnek megfelelő "dame" rangra emelte. Elizabeth Taylornak négy gyermeke és kilenc unokája van. Sírfeliratának ezt szánja: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.

Ajánlat:
Minden Elizabeth Taylorról

Fórum:
Ki a legnagyobb sztár Hollywoodban?

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Baló Júlia: Interjúk világsztárokkal