A Klónok támadásában Christopher Lee alakítja a főgonosz, Dooku gróf szerepét. A színésztől nem áll távol a gonosz gróf karaktere, hiszen Drakulaként már több filmben is bebizonyította, hogy nagyon ért az ijesztgetéshez.

Lee Drakulaként

A klónok támadása főgonoszát Dooku grófnak hívják. A név hallatán sokakban felmerül, hogy George Lucas a karakter nevével Drakula grófra kívánt utalni. Az elképzelést az a tény is alátámasztja, hogy a rendező a szerepre azt a Christopher Lee-t szerződtette, aki pont Drakula gróf legendás megformálójaként írta be nevét a filmtörténetbe. A Star Wars atyja azonban cáfolja a tudatosságot. Lucas elmondás szerint azért Lee-t szerződtette a szerepre, mert a színész tökéletes eleganciával képes életre kelteni a gonosz karaktereket.

A 80 éves Lee örömmel vállalta el Dooku gróf szerepét, mert már régóta szeretett volna együtt dolgozni a filmvilág egyik legeredetibb alkotójával. A klónok támadása már a második lépcsőfoka a színész kései "másodvirágzásának". A tavalyi év nagy slágerében, A gyűrűk urában ugyanis Lee alakította az ördögi Sarumant, aki a gonosz oldalra állva, csapdába csalja a hozzá segítségért siető Gandalfot.

Lee a filmes karrierjét az ötvenes években kezdte, és az évek során a filmtörténet kultikus alakjává vált. Sokan őt tartják minden idők legjobb angol anyanyelvű horrorsztárjának, hiszen a többi híres rémisztgető (Lugosi Béla, Boris Karloff) Kelet-Európából érkezett Hollywoodba.

Dooku gróf A klónok támadásában

A Londonban született Lee a II. világháborúban a légierőben szolgált, és onnan leszerelve döntötte el, hogy filmszínészként próbál szerencsét. Az első próbálkozásai azonban sorra kudarccal végződtek, mert az ügynökök túl magasnak és "idegen arcúnak" találták ahhoz, hogy angol férfiakat alakítson a filmvásznon. A különleges külsejéből végül sikerült előnyt kovácsolnia a kitartó színésznek, akit egy idő után gyakran hívták a rendezők, ha nácikat, szlávokat, ázsiaiakat, arabokat és füstös képű kalózokat kellett életre kelteni. Az igazi áttörést az 1957-ben készült Frankenstein-mozi hozta meg számára, amelyben a szörnyet alakította az örült tudós szerepébe bújt Peter Cushing mellett - írja a New York Times.

A horrorfilmek egyik klasszikusától egyenes út vezetett a legendás Drakula szerepig, amely révén Lee világszerte ismert és keresett színésszé vált. A népszerűség azonban nem hozott számára változatos szerepkínálatot. A rendezők Lee-t beskatulyázták a horrorszínész szerepkörbe. A színészben egyedül Billy Wilder bízott, aki szerepet adott a Leenek a Sherlock Holmes magánélete című moziban, amelyben a detektív bátyjának a szerepét játszhatta el. A lehetőségért Lee a mai napig hálás a nemrég elhunyt rendezőnek, hiszen ennek a mozinak köszönhetően a kis költségvetésű rémfilmek mellett igényesebb produkciókban is szerepet kapott. A sorból kiemelkedik Richard Lester A három testőr című kalandfilmje illetve Az aranypisztolyos férfi című James Bond-mozi.

A gonosz Saruman szerepében

A sikerek ellenére a hetvenes évek közepétől a rendezők elfelejtkeztek Lee-ről, aki a mellőzést tudomásul véve otthagyta Hollywoodot, és hazaköltözött Londonba. A parkolópálya időszakában Lee csak ritkán szerepelt filmvásznon, a jelentős sikerek pedig teljesen elkerülték. A színész az új évezred elején azonban újra a csúcson van. Lee A gyűrűk ura és A klónok támadásában játszott szerepének köszönhetően rengeteg szerepajánlatot kap. Az már biztos, hogy a veterán színész feltűnik A gyűrűk ura már elkészült epizódjaiban és a Star Wars III.-ban , illetve a tervek szerint  Joe Dante is fontos szerepet szán Lee-nek a The Devil Rides Out című okkult thriller nagyszabású remake-jében.

Korábban:
A klónok itthon is támadnak
Terjednek a neten a Star Wars II. kalózváltozatai

Ajánlat:
Star Wars hivatalos honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD

Fórum:
Negatív szereplők és antihősök