Eddig közzé nem tett felvételeket mutatott be Cannes-ban apjáról a filmtörténet egyik legnagyobb nevettetőjének lánya, Geraldine Chaplin. A diktátor forgatása közben 16 milliméteres szalagra rögzített jelenetsor az egyetlen ismert színes felvétel Chaplin-filmről.

Fotó: DPAA szalagok eddig egy ládában hevertek svájci otthonuk pincéjében. A nagybátyja által készített felvételekre itt bukkant rá Geraldine nővére. Mikor rájuk lelt, azt hitte, egyszerű családi felvételek. Legnagyobb megdöbbenésére azonban a tekercs A dktátor egy színes jelenetét tartalmazta, amit a nagybácsi az operatőrrel egy időben vett fel. Geraldine bizonyos benne, hogy további anyagok is előkerülnek még.

A csütörtökön a filmfesztiválon levetített képsorok A diktátor forgatásán készültek. Chaplin a filmen egy táncjelenet felvétele közben és a forgatás szüneteiben látható. A dobozból előkerültek más anyagok is, ezek egyikén Chaplin a családjának bohóckodik, Pan bőrébe bújva virágot szed a kertjükben, megeszi őket, majd kedélyesen böffent.

Chaplin mindig is amiatt aggódott, hogy egyszer majd teljesen elfelejtik. Többek között ez is késztette arra a művész családját, hogy az előkerült felvételeket a nagy nevettető több filmjével együtt DVD-n is megjelentesse. A korongon a Kölyök, az Aranyláz és A diktátor mellett számos, Chaplin életéhez kapcsolódó dokumentumfilm is található lesz majd.

Charlie Chaplin 1889-ben született zenész szülők gyermekeként. 24 évesen már filmet forgatott, figurái, történetei a filmtörténet klasszikus idejének legsikeresebbjei. A diktátor című 1940-es filmje sokak szerint művészetének egyik csúcsa, benne a hitleri diktatúrát figurázza ki.

Korábban:
Hollywood végével nyitott Cannes
Leégett Chaplin háza