A kritikusok újból azzal vádolják George Lucast, hogy faji sztereotípiákat alkalmazott a forgatókönyv megírása és a szereplőválogatás során. Ezúttal mexikói bevándorló típust véltek felfedezni a negatív szereplők közt. A film készítői cáfolják, hogy szándékos lenne a hasonlatosság egyes szereplők és bizonyos népcsoportok közt.

Boba Fett és Jango Fett

A Csillagok háborújának legújabb része, A klónok támadása kapcsán ismét előkerült a filmkritikusok egyik kedvenc vitatémája, mely szerint a Jó és a Rossz intergalaktikus harcában nem kis szerepe van az amerikaiak tudatalattijában fellelhető faji előítéleteknek.

A legfőbb érv A klónok támadásá-nak főgonoszát, Jango Fettet alakító Temuera Morrison  maori származása, délies megjelenése. Továbbá többen azt is Lucas orra alá dörgölik, hogy a klóngyártó sziget neve Kamino, ami nemcsak hangzásában latinos, hanem a spanyol nyelvben konkrét jelentéssel  - 'út', 'sétálok' - is bír.

A kritikusok azt is megkockáztatták, hogy A klónok támadása egyenesen az észak-amerikaiak tipikus, a mexikói bevándorlók miatt érzett paranoiáját jeleníti meg. Véleményüket a barnás bőrű, genetikailag módosított harcosokból álló klónhadsereg brutális megjelenésével támasztották alá.

A faji sztereotípiák fellelhetőségének kérdését több panelvizsgálat is boncolta. Az egyik ilyen, Detroitban végzett felmérés során az egyik alany elmondta, hogy őt egyes jelenetek Reagan elnök 1980-as kampányának hirdetéseire emlékeztették. Ezek a politikai reklámok azt sugallták, hogy amennyiben Nicaragua kommunista országgá válik, vad tekintetű fegyveres mexikóiak fogják megrohamozni Kalifornia határait.

Volt olyan vélemény is, mely frissebb emlékekből táplálkozott: több alany szerint Jango egyértelműen arab terrorista. Ezt mi sem bizonyítja jobban - tette hozzá egyikük -, mint hogy fia "Babá"-nak szólítja, ami pedig arabul apát, atyát, vezért jelent.

A Lucasfilm szóvivőjét, Jeanne Cole-t megdöbbentették a fenti feltételezések. "Most hallok erről először, a vádak természetesen alaptalanok. A Csillagok háborúja teljes mértékben a fantázia szüleménye. Szereplői különböző bolygók és galaxisok szülöttei" - tette hozzá.

Nem ez az első eset, hogy rasszizmussal vádolják a Csillagok háborúja-filmeket. Az előző rész, a Baljós árnyak legvitatottabb szereplője, Jar-Jar is megkapta a magáét. Azon túl, hogy a rajongók és a kritikusok általában is lehúzták a lebegő fülű kétbalkezes teremtményt, még az is sokakban felmerült, hogy a "gyerekek kedvencé"-nek szánt figura egyértelmű rasztafári-jegyeket hordoz magán. Mozgása, öltözéke, nyugalmi állapotban hátrasimított fülei, halandzsa beszédének hangzása a szakértők szerint is alátámasztja ezt a feltételezést.

A fenti támadásra Lucas néhány napja a Washington Post egyik cikkében reagált, abszurdnak minősítve a találgatásokat. "Valóban karib-térségi akcentussal beszél, de a nyelv teljes egészében fiktív, és ez semmiképp sem jelenthet alapot a rasszizmussal vádolóknak" - nyilatkozta.

Az 1977-ben elkészült első Csillagok háborúja film egyes megfigyelők szerint nem más, mint a "Ku Klux Klan elképzelése a jövőről". A teória szerint Darth Vader a gonosz fekete ember megtestesítője, amit többek közt azzal a ténnyel próbáltak bizonygatni képviselői, hogy a lény sötét-mély hangját egy afroamerikai színész, James Earl Jones kölcsönözte.

Szociológusok, pszichológusok, esztéták is megszólaltak a témában, mindannyian arra keresték a választ, hogy mi az oka a vélt vagy valós faji hasonlóságoknak. A leggyakoribb magyarázatok a következők voltak: a sztereotípiák valóban fellelhetők, de ez a filmkészítők tudatalattijának köszönhető. Ezt sokan Lucas életrajzával látják bizonyíthatónak, a rendező ugyanis Kaliforniának azon a részén nőtt fel, ahol rengeteg délről érkezett vendégmunkás dolgozott. Más magyarázat szerint a faji jellegzetességeket csak azok a nézők veszik észre, akiknek tudatában megtalálhatók bizonyos fóbiák. A harmadik legsűrűbben emlegetett ok pedig a szándékosság, ezt azonban minden esetben visszautasították a film készítői.

Korábban:
A klónok itthon is támadnak

Ajánlat:
Star Wars hivatalos honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD