Film készül Frida Kahlóról, a híres mexikói festőnőről, feminista harcosról, aki két és fél évtizeden át a nagy mexikói festő, Diego Rivera élettársa és múzsája volt. A film igazi sztárparádé: Salma Hayek címszerepe mellett Antonio Banderas és Ashley Judd is feltűnik.

Forrás: MTI

Salma Hayek Az igazság nevében bemutatóján

Élete olyan volt, mint festményei: szürreális kísérletek sorozata sok-sok szenvedéllyel.  A filmben Salma Hayek amerikai színésznő személyesíti meg Fridát, míg Rivera szerepében Alfred Molinát láthatja a közönség. Szerepel a filmben továbbá Antonio Banderas (ő a másik festőnagyságot, David Siqueirost, Rivera vetélytársát játssza) és Ashley Judd is.
 
Az alkotás középpontjában éppen a két művész pusztító szenvedélye áll, amelyben mindketten eljutottak a gyilkosság és öngyilkosság pereméig, és mindketten sűrűn félre is léptek. Fridának viszonya volt például a mexikói száműzetésben élő orosz forradalmárral, Lev Trockijjal is.

A film forgatása kapcsán az AP megszólaltatta Rivera egyik szeretőjét, a ma 82 éves Dolores Olmedo Patinót, aki szerint az egész Rivera-Kahlo románc csupán egy felfújt történet, és fenntartja azt az állítását, hogy ő volt Rivera igazi ihletője és nagy szerelme. Az idős hölgy úgy tudja, hogy a két művész éveken át nem is lakott közös házban, nem aludtak egy ágyban, és Frida alapvetően alkalmatlan volt arra, hogy egy férfi igazi társa legyen. A sors iróniája, hogy Éppen Patino asszony tulajdonában van a legnagyobb Frida Kahlo-magángyűjtemény, 137 Rivera-festménnyel együtt. Ő 1930-ban találkozott Riverával, és a festő élete utolsó éveit vele élte le Acapulcóban.

De milyen volt valójában a fiatalon súlyos balesetet szenvedő, később is sokat betegeskedő Frida Kahlo? Egyesek szerint rajongó kislány volt, akinek meg kellett küzdenie egy hatalmaskodó férfival, mások szerint pedig hideg, számító, ráadásul bosszúálló nő volt. Arturo García Bustos mexikói festő, aki Kahlo tanítványa volt, úgy emlékszik rá, egyfelől nagyon temperamentumos volt, másfelől pedig tudott nagyon kedves és megértő is lenni. Sérülései pedig alapvetően meghatározták művészi pályáját. Bustos szerint egyszer elmondta neki: ha nincs a balesete, valószínűleg táncosnő lett volna.

Mexikóváros egyik nevezetessége ma a búzavirágkék Frida Kahlo-múzeum, amelyben a berendezők mindent pontosan úgy hagytak, ahogyan annak idején a művésznő itt élt és dolgozott. Festményei megtalálhatók a világ nagy múzeumaiban. Tavaly nagy visszhangot keltett, hogy Madonna kölcsönadta a londoni Tate múzeum vándorkiállításához Az önarckép majommal című festményt. Az énekesnő úgy emlegette a képkölcsönzést, mintha kedves gyermekétől vált volna meg egy időre.