Elcsábította a Disney a Shrek producerét

Közös vállalkozásba kezdett a Disney és az eddig a rivális DreamWorksnél tevékenykedő John Williams, az eddigi cégének vagyonokat hozó Shrek producere. A Disney úgy számol, hogy hála az új munkatárs által kidolgozott rendszernek, az átlagos animációs film elkészítésének idejét a jelenlegi kétharmadára, költségét felére csökkentené.

A Shrek minden idők 17. legtöbbet hozó filmje, csak az Egyesült Államokban 268 millió dollárt hozott a készítőknek. Producere, John Williams hatalmas tekintély, az animációs filmek területén eddig piacvezető DreamWorksnek komoly érvágás a távozása.

Különösen, hogy költség- és időtakarékossági újításait nem náluk vezeti be, sőt, tulajdonképpen a Disney pénze mellett új cégét is ezekre alapozta Az alapötlet egyébként egyszerű: a hatalmas gépezetet mozgató stúdióknál eleddig egy film már akkor zöld lámpát kapott, ha az alapok összeálltak, és rögtön ezután elkezdték felvenni a munkatársakat a teljes munkához, annak ellenére, hogy gyakran még a történet maga is változott a folyamat közben. Így egy film elkészítése általában három évet vett igénybe. Williams, aki azonban az egész folyamatot átlátja, képes egy előre megírt tökéletes forgatókönyvvel előállni. A Vanguard névre keresztelt közös vállalkozás egyébként már el is kezdte forgatni első filmjét Valiantról, a galambról, aki a második világháború alatt a brit légierőnél szolgált.

Nem ez az első komoly veszteség, ami az utóbbi időben a DreamWorks stúdióját érte: az alapítók közé tartozó Sandra Rabins és Penney Finkelman Cox májusban távoztak a cégtől, hogy átvegyék a Sony animációs részlegének irányítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK