Vasárnap este véget ért Európa legrégibb filmes fesztiválja, a velencei filmfesztivál. A legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt idén Peter Mullan vihette haza a The Magdalene Sisters című alkotásáért, mely a szemle ideje alatt a Vatikán heves tiltakozását váltotta ki. A versenyben induló két magyar filmes közül az egyik, Péterffy Zsófia szintén győzelmet aratott. A Kalózok szeretője című animációs műve elnyerte a legjobb európai rövidfilmnek járó díjat.

Kivételesen botrányosra sikerült az idei, 59. velencei filmfesztivál, melynek több alkotása váltott ki éles kritikát, hol szakmai körökből, hol a közönségtől, és egy esetben még a Vatikán részéről is. A különböző csoportok azonban sok kérdésben nem értettek egyet, mint azt a vasárnap este kiosztott díjak is jelzik.

A fődíjat, vagyis az Arany Oroszlánt idén Peter Mullan alkotása, a The Magdalene Sisters nyerte, mely ellen a katolikus egyház tiltakozott hevesen. A film az ír Magdaléna apácarend kolostorában játszódik, s a falak között zajló kegyetlenségekről számol be.

Peter Mullan rendező a díjkiosztó gálán elmondta, hogy filmje "nem csupán a katolikus egyház, illetve annak intézményei és elnyomása ellen kívánt szót emelni, hanem arról akart elgondolkodtatni, mit jelent a hit, illetve a vakhit, amelynek nevében embereket, nőket kínoznak az egyház képviselői."

A történetben szereplő Magadaléna rendi apácák ugyanis a fiatal nővéreket a kolostor börtönébe vetették és különböző módszerekkel sanyargatták, többek között olyan abszurd indokokra hivatkozva, mint hogy az apácát korábban megerőszakolták. A vatikáni Osservatore Romano című lap a filmet "dühödt és gonosz provokációnak" nevezte, a kritikusok és a zsűri azonban szinte egyöntetűen méltatta és kiállt mellette. A film szakmai sikeréhez és vatikáni megítéléséhez nyilvánvalóan hozzájárultak az utóbbi időben egyre szélesebb körben kirobbant botrányok, melyek a katolikus egyház berkeiben megbúvó erkölcstelenségeket leplezték le.

A velencei filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját ezúttal Julianne Moore nyerte, a Far From Heaven  című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő nem tudott megjelenni a ceremónián, de üzenetében kifejtette, hogy amerikai színészként különösen nagy megtiszteltetésnek érzi a neki ítélt díjat, mely az egyik legrangosabb szakmai elismerés a világon.

A legjobb férfi színész az olasz Stefano Accorosi lett, aki Michele Placido életrajzi filmjének, az Un viaggio chiamato amore  című alkotásnak főszerepét játszotta. A legjobb rendező díját pedig a koreai Lee Chang-dong vehette át Oasis  című munkájáért.

Magyar siker is született a filmfesztiválon: Péterffy Zsófia elnyerte a legjobb európai rövidfilmnek járó díjat. A fiatal képzőművész nemrég ugyanezzel a művével győzött a háromévenként megrendezett 6. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A Kalózok szeretője ma már ritkának számító technikával készült, úgynevezett festmény-animáció. "Ma már inkább számítógépes animációt készítenek a rendezők, így Magyarországon le is szerelték a 35-ös filmes trükkasztalokat - mesélte Zsófi a forgatási nehézségekről. - Arra a kevésre ami maradt, sokáig kell várni és rövid ideig lehet használni. Míg maga a film elkészítése - kisebb szünetekkel - három évig tartott, a forgatásra nagyon rövid idő, mindössze három hónap jutott."

A film története látomásszerű: egy lány megaláztatását meséli el. Péterffy Zsófia maga írta a forgatókönyvet, amelyben dramaturgiai segítséget nyújtott neki Forgách András. A rangos elismerés remélhetőleg hozzásegíti majd a művet ahhoz, hogy itthon forgalmazóra találjon, és a széles közönség is megismerhesse.

A fesztivál további díjazottja az orosz Dom Durakov, aki Andrej Koncsalovszkijnak volt alkotótársa a La maison de fous című munkájában;  a legjobb fiatal színésznek tartott Moon So-ri, aki az  Oasis című filmben játszott; és a legjobb operatőr Edward Lachman, aki - Julianne Moore-ral egyetemben - a Far From Heaven című filmmel aratott. A legjobb kísérleti film a kínai Tian Zhuang Zhuang műve, a  Springtime in a Small Town lett.

A velencei filmfesztivál 10 napja alatt 75 játékfilmet és többtucat rövidfilmet vetítettek le, közülük kivételesen sok váltott ki éles vitákat, vagy okozott csalódást az előzetes híresztelésekkel szemben. Sztárokban is bővelkedett a szemle: többek között Salma Hayek, Harrison Ford, Calista Flockheart, John Malkovich és Sophia Loren látogatott el Velencébe.

Korábban:
Káosz fenyegeti a velencei filmfesztivált
Szemétnek tartják a szeptember 11.-filmet
Sophia Loren és fia a velencei filmfesztiválon