A napokban mutatták be a torontói filmfesztiválon John Cusack új filmjét, a Maxet. A filmben jelentős szerepet kapott Hernádi Judit is, aki Frau Schmidtként a galériatulajdonos Max mellett dolgozik, amikor a fiatal Adolf Hitler beállít hozzá. Az idősödő asszony afféle mindenes takarít is, ha kell: Hernádi szerint itthon fel sem ismerik majd a kissé lompos külső mögött.

Max Rothman, az első világháborúban súlyosan megsérült férfi a harmincas évek elején kibérel egy szerelőcsarnokot Bécsben. Álma, hogy galériát nyit a modern művészeteknek. Egy nap azonban beállít hozzá egy égő szemű, lelkes fiatalember, aki festő akar lenni. A férfit úgy hívják: Adolf Hitler.

John Cusack és Noah Taylor partnereként Hernádi Judit is szerepet kapott a zömében Budapesten forgatott, amerikai filmben. Hernádi - szerepe szerint Frau Schmidt - Max mellett dolgozik a galériában, s talán ő az egyetlen, aki a fiatal festőjelöltben meglátja az eljövendő gonoszt.

"Frau Schmidt afféle mindenes Max mellett, a takarítástól kezdve az iratrendezésig minden az ő dolga" - meséli Hernádi. "Természetesen nem róla szól a film, de fontos szereplő, hisz ő az, aki igazán látja a két férfit, és az egyetlen, aki annak látja Hitlert, aki valójában volt" - mondta a színésznő.

Hernádi nagyon élvezte a közös munkát, annak ellenére, hogy nem tudott annyit beszélgetni amerikai kollégáival, mint szeretett volna. "Elég jól tudok angolul, de nem annyira, hogy elmélyült beszélgetéseket folytathattam volna velük. Egyébként nagyszerű volt a színészpartnereimmel dolgozni, remek volt a forgatókönyv is. Az amerikaiak tudják, hogy a jó filmhez jó forgatókönyv is kell, nem elég rögtönözni, nem lehet mindent a kamerák előtt kitalálni" - nyilatkozta Hernádi.

Szerepéről a színésznő azt mondta, szerinte a humora volt az, amit rögtön meglátott és megkedvelt benne a rendező. "A komoly téma ellenére ugyanis egyfajta fanyar humora van a filmnek. Ők másnak láttak engem, mint amilyennek itthon a nézők látnak, de én örülök ennek, hisz végül is én színésznő vagyok" - tette hozzá Hernádi Judit.