A világ leghíresebb színésznői, énekesnői és műsorvezetői lassan két éve játsszák sikerrel Eve Ensler felkavaró színművét, a Vagina monológokat. A darabot számtalan országban bemutatták, eredeti premierjére 2001. február 10-én, New Yorkban került sor. Legutóbb Jane Fondát kérték fel, hogy lépjen fel benne, ő azonban visszautasította az ajánlatot.

Eve Ensler: Vagina monológok  című darabjában szerepelni nemcsak színészi kihívást jelent, de egyben küldetést is. A vallomások sorozata ugyanis tabukat döntöget, és a nők szexuális elnyomottságáról rántja le a leplet. Éppen ezért szerte a világon sokan azért vállaltak szerepet benne, hogy személyükkel kiálljanak az ügy mellett.

A darab bemutatóját a New York-i Madison Square Gardenben tartották 2001. február 10-én. Azóta a New York-i előadás átköltözött egy kisebb színházba, a Westside Theatre-be, és több mint 100 női előadót vonultatott fel. Köztük volt Claire Danes, Calista Flockheart, Julianna Margulies, Jenifer Lewis, Alanis Morissette, Gloria Reuben, Michelle Rodriguez, Brook Shields, Marisa Tomei és Julia Stiles.

Forrás: MTILegutóbb Jane Fondát kereste meg az előadás producere, hogy szerepeljen benne, de ő nemet mondott az ajánlatra. Ennek oka valószínűleg az, hogy a színésznő épp annak a régi beidegződésnek a rabja, amely ellen a darab lázad. Így nyilatkozott a visszautasítás okáról: "Félek kiejteni a vagina szót. Végtére is a legbensőségesebb, legnőiesebb testrészemről van szó. Sok nőben megvan ez a félelem."

Ha nem szerepel is benne, megnéznie talán nem ártana Jane Fondának az előadást, hátha akkor megszabadul a gátlásaitól. A magyar érdeklődők pedig továbbra is a Thália Stúdióban találkozhatnak a művel, Bozsik Yvette rendezésében.     

Korábban:
A Vagina monológok férfi-változata
Mel B a Vagina monológokban
Bozsik Yvette a Vagina monológokról
Alanis monológja