A James Bond-filmek 40 éves történetéből nyílt kiállítás szerdán a londoni Természettudományi Múzeumban. A tárlat eredeti filmplakátokat, fotókat, jelmezterveket, kellékeket és forgatókönyv-illusztrációkat tartalmaz, de a látogatókat keresztülvezetik azon a puskacső-alagúton is, amely a legendás filmek főcímében szerepel.

A James Bond-filmek legújabb epizódja, a Die Another Day alig egy hónap múlva kerül a mozikba, a promóciója ezért már gőzerővel folyik. Bizonyára ennek része az a James Bond-kiállítás is, amely szerdán nyílt a londoni Természettudományi Múzeumban (Science Museum).

A tárlat eredeti filmplakátokat, fotókat, jelmezterveket, forgatókönyv-vázlatokat és kellékeket mutat be, többek között Rosa Klebb titkos tőrrel ellátott cipőjét és Oddjob gyilkos keménykalapját. Sara Milne, a múzeum munkatársa elmondta: "A kiállítást azért hoztuk létre, hogy bemutassuk a Bond-filmek mögötti koncepciót, és magyarázatot adjunk arra, hogy miért lehetett ekkora sikerük 40 éven keresztül."

A kiállítás interaktív, ezért a kémfilm rajongóinak nem mindennapi élményben is részük lehet: végigmehetnek azon a puskacső-alagúton, amely minden főcímben szerepel, majd megkapják az utasítást M irodájában. Felfedezhetik Q műhelyének leleményes műszereit, és találkozhatnak Bond egyik halálos ellenségével.

A tárlat kurátorai azonban arra a legbüszkébbek, hogy a kiállítás tudományos és művészi aspektusból is érdekes, akárcsak maguk a Bond-filmek. Martin Lenton szerint: "Sok olyan eszköz jelent meg a vásznon, amelyek csak a fantázia szülöttei voltak, de szép számmal akad olyan is, amely elébe ment a későbbi felfedezéseknek. Az 1963-as Oroszországból szeretettel című opuszban például már látható az autóba szerelt rádiótelefon egy korai változata, ami abban az időben még radikális újításnak számított. A Goldfinger-ben pedig megjelent a mai GPS navigációs berendezés elődjének tekinthető autó-radar."

Barbara Broccoli, a Bond-filmek egyik producere megpróbált választ adni arra, hogy miben rejlik a 007-es ügynök történeteinek varázsa: "A James Bond-filmek 40 éven keresztül tudtak izgalmat, egzotikus helyeket és pazar fényűzést mutatni az embereknek, és ezáltal a szuperügynök figurája az egyik legkarakteresebb és legkedveltebb alakja lett a filmtörténetnek."