Robert De Niro életműdíja

Az Amerikai Filmakadémia úgy döntött, hogy idén az 59 éves Robert De Nirót jutalmazza életműdíjjal. A sztár június 12-én, a Los Angeles-i Kodak színházban megrendezett ünnepségen veheti át a díjat, melyet korábban Tom Hanks, Jack Lemmon, Elizabeth Taylor, Clint Eastwood, Bette Davis és Alfred Hitchcock ia megkapott.

Forrás: MTI"Egy olyan pályafutás elismeréseként jutalmazzuk Robert De Nirót, mely több mint 60 mozgóképi alkotást vonultat fel, és De Niro mélységes elkötelezettségét a színészi hivatás mellett. Olyan művészt ismertünk meg a személyében, aki mind szellemileg, mind fizikailag aláveti magát a szerepformálás feladatának, és ezzel megváltoztatta a színészi játékról alkotott fogalmainkat" - nyilatkozta Howard Stringer, az Amerikai Filmakadémia elnöke, miután a testület úgy döntött, hogy az immár 31. alkalommal kiosztott életműdíját ezúttal Robert De Nirónak ítéli oda.

Az Akadémia ugyanakkor nem először ismeri el a sztár különleges tehetségét: 1975-ben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták Vito Corleone szerepéért, melyet a Keresztapa II-ben játszott. 1981-ben pedig a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját vehette át a Dühöngő bika főhősének megformálásáért.

Ezen kívül négyszer jelölték Oscarra, A szarvasvadász, az Ébredések, A rettegés foka és a Taxisofőr című filmekért.

De Niro gyakran játszott  visszahúzódó, frusztrált, agresszióban kitörő karaktereket a vásznon, de az utóbbi években vígjátékokban is bizonyította tehetségét (Pl. Apádra ütök, Csak egy kis pánik, stb.)

Az Akadémia életműdíját tavaly Tom Hanks vehette át, a korábbi díjazottak listáján pedig - többek között - Elizabeth Taylor, Clint Eastwood, Jack Lemmon, Alfred Hitchcock, Sidney Poitier és Bette Davis neve szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK