Több mint 100 hollywoodi híresség - köztük Alec Baldwin, Matt Damon, Ethan Hawke, Uma Thurman, David Duchovny, Barbra Streisand, Samuel L. Jackson, Susan Sarandon, Tim Robbins és Harold Pinter - tiltakozott tegnap George W. Bush politikája, és az Irakot megtámadó háború ellen. A sztárok egy petíciót írtak alá, melynek tartalmát kedden hozták nyilvánosságra, több szónoklat kíséretében.

Többek között Angelica Huston és Mike Farrell voltak a szószólói annak a kedden megtartott sajtókonferenciának, melyet 104 hollywoodi híresség nevében rendeztek. A sztárok egy petíciót írtak alá, melyben kifejtik Bush Irak ellen tervezett háborújával szembeni ellenérzésüket, és egyben felszólítják az elnököt arra, hogy változtasson politikáján. 

"Hűséges amerikai hazafiak vagyunk. Egyetértünk azzal, hogy Szaddám Huszeinnek nem engedhetjük meg tömegpusztító fegyverek tartását és fejleszését. Támogatjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szigorú fegyverellenőrzői biztosítsák Irak hatékony lefegyverzését, de azzal nem értünk egyet, hogy háborúba bocsájtkozzunk ellenük" - tartalmazza a nyilvános levél.

Az aláírók névsora pedig igencsak rangos: a javát hollywoodi sztárok adják. Köztük van Susan Sarandon, Tim Robins, Jessica Lange, Barbra Streisand, Matt Damon, Ethan Hawke, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Laurence Fishburne, David Duchovny, Alec Baldwin, Kim Basinger és Martin Sheen is, aki az Elnök emberei című tévésorozatban épp az amerikai elnököt alakítja. (Sheen - aki már több mint 70 politikai tiltakozó akcióban vett részt - egy korábbi nyilatkozatában "idiótának" nevezte Busht.)

A színészek mellett azonban az R.E.M. énekese, Michael Stipe, a drámaíró Harold Pinter, egy nyugalmazott tengernagy, Eugene Carroll Jr., valamint az USA iraki nagykövete, Edward Peck is csatlakozott a tiltakozók csoportjához.

Mike Farrell, a levél egyik értelmi szerzője pedig még egy ügyben felszólalt. A pacifista színész az ellen is tiltakozott, hogy az Egyesült Államok a Nevada sivatag  Yucca hegyén égesse el nukleáris fegyvereit - amint azt a kormány tervezi.

A sztárok levelére A Fehér Ház sajtófőnöke, Ari Fleisher válaszolt. A tiltakozók akcióját "a demokráciák évszázados hagyományának" nevezte, és kijelentette: "Az amerikai elnök egyetért azzal, hogy az erőszak nem a legmegfelelőbb válasz Irak lépéseire, éppen ezért reméli, hgy Szaddám Huszein önszántából dönt a leszerelés mellett."