Daniel Day-Lewis 5 évig tartotta magát távol a filmvilágtól, mielőtt elvállalta Martin Scorsese legújabb, Gangs of New York című filmjének egyik főszerepét. Bár a produkció nagy szakmai sikert hozott számára - és várhatóan még díjakat is -, úgy döntött, most ismét visszavonul a színjátszástól.

 

Daniel Day-Lewis nem könnyen kezelhető művész, mégis az egyik legelismertebb Hollywoodban. Amíg forgat, szinte mindenki szenved tőle - még ő maga is -, ha azonban úgy dönt, hogy abbahagyja, mindenki sajnálja. 5 évi visszavonultság után egyedül Martin Scorsese tudta rávenni, hogy újra vállaljon szerepet, de ezt is csak érdekeitől vezérelve fogadta el.

Azt hitte ugyanis, hogy ezáltal esetleg pénzt tud szerezni felesége számára is a Gangs of New York producerétől, Harvey Weinsteintól. Rebecca Miller - Arthur Miller lánya, akivel Day-Lewis a Salemi boszorkányok forgatása idején ismerkedett meg - független filmes alkotó, aki csak nehezen tudja összeszedni a megfelelő anyagi fedezetet legújabb munkáihoz.

Day-Lewis terve azonban kudarcot vallott: Weinstein nem finanszírozta felesége rendezését, csak az ő színészi játékára volt szüksége. A Gangs of New York elkészítését mindazonáltal nem kellett megbánnia: a negatív hős bőrében Day-Lewis kitűnő alakítást nyújtott, amit magasztaló kritikák fogadtak. Ráadásul a filmvilág legrangosabb díjaira lett esélyes: nemrég jelölték a legjobb drámai színész Golden Globe-díjára, és az Oscar-díj esélye is előtte lebeg.

Az öntörvényű alkotót azonban ez egyáltalán nem foglalkoztatja. Úgy érzi, ismét csalódnia kellett a filmiparban, és legjobb lesz visszatérnie az elvonultságba. "Mindig hatalmas kiábrándultság vesz erőt rajtam, amikor befjezek egy filmet, és sajnos az évek múlásával ezt egyre hosszabb ideig tart feldolgozni. Valahogy túl hirtelen lesz vége az egésznek, és aztán úgy érzem, hogy nem is volt semmi értelme. Talán túl sokat várok a munkától, nem tudom, mindenestre visszatekintve bagatellnek látszik az egész felhajtás. Azt hiszem, ehhez többé nincs is kedvem. Nem tervezem, hogy a közeljövőben újra szerepet vállaljak, és bár fogalmam sincs, mihez kezdek majd, valahogy az elmúlt 5 évet is átvészeltem" - nyilatkozta.