A Memento rendezőjét felkérték a Batmanre

A Warner Brothers úgy döntött, ezt az évet a szuperhősökre áldozza. Miután kudarcba fulladt a Suparmant és Batmant egyesítő film-kísérlet, mindkét alakot külön-külön produkcióban adják vissza a közönségnek. A Supermant feltámasztó alkotás rendezőjét és producerét már megtalálták, a főszereplőt azonban még keresik. A denevérember történetének legújabb epizódját pedig a napokban bízták Chris Nolan rendezőre, aki korábban a Memento és az Álmatlanság című filmjeivel szerzett hírnevet.

"Csupán annyit mondhatok, hogy Batman figurájával együtt nőttem fel. Mindig is rajongtam érte, és rajongok azért az ötletért is, hogy éppen én hozzam őt vissza a vászonra. A szuperhősök közül ő a leghitelesebb, legrealisztikusabb figura és a legösszetettebb személyiség. Szuperhős mivolta és is ebből fakad, és ezáltal olyan érdekes. Batman nem egy mesealak" - nyilatkozta Chris Nolan rendező azután, hogy megállapodott a legújabb denevérember-történet elkészítéséről. A Warner Brothersszel folytatott tárgyalásai egyébként is zökkenőmentesen és gyorsan zajlottak, minthogy legutóbbi, Álmatlanság című krimijét is náluk forgatta (Al Pacino és Robin Williams főszereplésével). 

Chris Nolan a Memento című filmjével vált ismertté, melyet a Sundance filmfesztiválon fedeztek fel (ahol fődíjat nyert). Főszereplője, Guy Pierce is azóta számít sztárnak, és szó van róla, hogy Nolannel való együttműködését felújíthatná a Batman-folytatásban (természetesen a címszerepben). A színészek szerződtetése azonban még odébb van, hiszen először a forgatókönyvről kell megállapodni.

Miután a Warner Brothers azon terve csődbe ment, hogy Batmant és Supermant egy közös filmben állítsa szembe (ezt végül a rendezői feladatokkal megbízott Wolfgang Petersen hiúsította meg, aki inkább az Íliász megfilmesítésébe fogott), a stúdió vezetősége két új film forgatása mellett döntött.

A Batman-sorozat következő része valószínűleg két elkészült forgatókönyv egyikéből készül majd el. Az első variáció a Batman: Year One (Első év) címet viseli, és Darren Aronofsky, valamint Frank Stack ötleteit tartalmazza. A második verzió a Batman visszatér című epizódból jól ismert Macskanőt állítaná középpontba, akit az 1992-es, Tim Burton rendezte filmváltozatban Michelle Pfeiffer alakított. Az utóbbi filmterv megvalósulására nagyobb esélyt látnak Amerikában, és a Catwoman című rész új főszereplőjéről is egyre többet pletykálnak: Ashley Judd játszaná a figurát 2003-ban.

Chris Nolan munkáját azonban késleltetheti, hogy a Batman-re történő felkérés előtt elkezdett dolgozni egy új filmterven, mely Howard Hughes, Amerika egykori legnagyobb milliárdosa kalandos (és tragikus) életét dolgozza fel. Már meg is állapodott arról, hogy a főszerepet Jim Carrey alakítja majd, amikor kiderült, hogy Martin Scorsese is épp Howard Hughes életét tervezi vászonra vinni, Leonardo DiCaprióval az élen. Hogy Nolan hogyan dönt majd az ügyben (visszalép-e az életrajzi film megvalósításától, és belevág-e teljes gőzzel a Batman-filmbe), még nem tudni. De az biztos, hogy bármelyik filmjét kezdi is el forgatni, nagy konkurenciaharcra számíthat az amerikai filmpiacon.

Superman történetének legújabb fejezete ugyanis már előrehaladottabb stációban van, és még a Batman előtt mozikba kerülhet. Bret Rattner rendező (Csúcsformában 1-2, Vörös sárkány) alaposan elmélyült az előkészületekben, Jon Peters producerrel már a főszereplőket válogatják. Bár egy ideig Keanu Reeves volt a legesélyesebb az acélember megformálására, most elsősorban Josh Hartnett, Jude Law, Ashton Kutcher és Brendan Fraser vetélkedik a szerepért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK