Bessont támadják a Taxi-sorozatért

Francia közlekedésbiztonsági hatóságok támadják Luc Besson filmrendezőt, amiért pozitív példaként állítja be filmjeiben a vakmerő autóvezetést. Az Erőszakellenes Közlekedésért elnevezésű liga állítja, hogy a fiatalokat veszélyes vezetésre bátorítja a rendező-producer Taxi 3 című filmje, melyet ezen a héten mutattak be Franciaországban.

A szervezet a Peugeot autógyárat is támadta a film támogatásáért, mert autójuk szinte főszereplővé lépett elő a történetben. A Taxi 3 része annak a népszerű francia sorozatnak, amely egy sebességőrült taxisról, és merész nyomozómunkájáról szól. A film a francia kormány szemében is szálka, mert épp nemrégiben határozták el, hogy szigorúbban büntetik a felelőtlen autóvezetőket. A tavalyi évben ugyanis Franciaország útjait Európa 'leghalálosabb' útjainak titulálták.

Az Erőszakellenes Közlekedésért nevű liga szóvivője kijelentette: "Ezekben a filmekben túlteng a tesztoszteron, ami azért lehet káros, mert mindeközben nem ábrázolják az effajta életmód árnyoldalát. Pedig alapos ellenérv lehetne, hogy a közlekedési baleset az elsődleges halálozási ok a francia fiatalok körében."

A Taxi-sorozat körüli botrány már szinte megszokott: 2002-ben Besson ellen vizsgálat folyt gondatlanságból elkövetett emberölés, valamint sérülés okozásának vádjával, mert a Taxi 2 egyik akciójelentének forgatása alatt egy operatőr életét vesztette. A produkcióban dolgozó egyik kaszkadőrnő pedig azért indított pert, mert az új film felvétele közben egy nyilvánosságra nem hozott sérülést szenvedett el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK